Кои ще са експертите, които ще преценят дали „План Б“ на Красимир Даков на площад „Батенберг“ е преместваем обект или не, все още не е известно, а най-вероятно техният брой ще се увеличи. Това стана ясно от заседанията на двете дела по жалби на Даков, които атакуват заповедта на кмета Пламен Стоилов за събаряне на заведението. В крайна сметка делата бяха отложени за 5 декември. Тогава се очаква вещите лица да представят становища по отношение на слънцезащитната конструкция, а по второто дело да бъде назначена техническа експертиза за вида на самото заведение.
Все още не е ясно кои ще са експертите, не е известен и точният им брой, но е ясно, че хонорарите им ще бъдат платени от Красимир Даков, тъй като Общината, която е другата страна по делото, няма да може да се издължи в срок на специалистите.
„Единственото ми желание е да се прекрати възможно най-бързо и точно тази сага, затова съм готов да поема разходите за експертизата“, заяви пред съда бизнесменът.
Ситуацията навява аналогии с плащането и поръчването на музиката, но разноските могат да се поделят между собственика на спорното заведение и Общината в края на делото по преценка на съда.
Експертиза ще прецени и каква е конструкцията на самото заведение „План Б“, стана ясно по време на второто дело, което протече в Административния съд. Даков иска тя да се извърши само от едно вещо лице - инженер-конструктор, докато прокуратурата и Общината предлагат проверката да е комплексна и да се чуе мнението на архитект. Колко души ще преценяват дали обектът е строеж четвърта категория или преместваем и кои ще са те, тепърва ще прецени съдът. Най-вероятно Даков ще плати и техните хонорари заради недостига на пари в общинската хазна. Неговият адвокат подчерта, че е достатъчно инженерът да се фокусира върху самата заповед за премахване на обекта, а не дали има и какви са пороците в издаденото разрешение за поставяне.
Прокуратурата поиска по делото да се изиска сигналът на инженер Георги Манев от 13 декември 2012 година, с който общественикът е предупредил писмено Общинския съвет за незаконно строителство. Манев е подкрепил тезата си, че „План Б“ е в разрез със закона със снимков материал, който илюстрира какви са етапите на изграждане на заведението. Защитникът на Даков се противопостави на искането снимките да се приемат като доказателство, но дали те ще се вземат предвид, ще прецени съдът. Освен това по делото ще продължи да се проучва въпросът дали заведението попада в архитектурната рамка на груповия паметник на културата - ансамбъла на площад „Батенберг“. Ако е така, за поставянето му се изисква становище от Института по паметниците на културата, каквото не е давано.
Основният мотив, с който Даков атакува заповедта на кмета Пламен Стоилов за събаряне на заведението, е фактът, че бизнесменът има издадени документи, които надлежно разрешават поставянето на преместваем обект. Затова смята, че няма причина да искат от него да премахне постройка, за която има разрешителни.
Както „Утро“ писа, в края на юли кметът Стоилов издаде заповед за събаряне на нашумялото заведение, след като РДНСК-Шумен излезе със становище, че преместваемият обект всъщност е строеж четвърта категория. „План Б“ стана причина кметът да поиска и оставката на главния архитект Симеон Рангелов, който и до днес е в болнични. Според него Рангелов е уронил престижа на Общината заради статута на заведението.