пистолета, който е използвал Октай Енимехмедов, а и при разстоянието, от което той се опита да стреля по Ахмед Доган, не е било възможно да бъде извършено убийство.

Това е записано в редица експертизи, които днес съдът прие по делото срещу младежа, който нападна почетния председател на ДПС на 19 януари в НДК.

С подобно газово оръжие почти винаги се нанасят само леки телесни повреди, а може да се допусне възможността за убийство единствено ако се стреля от упор. Оръжието обаче е било на разстояние около 19 см от главата на Ахмед Доган, твърдят експертите.
Чиста случайност, отново според тях, е фактът, че пистолетът, който използвал Октай Енимехмедов, засякъл на три пъти, защото при няколкото следствени експеримента с оръжието не е имало проблем.

Както Dnes.bg вече писа, бургазлията Октай Енимехмедов е обвинен, че е направил опит умишлено да убие Доган, като на три пъти се е опитал да произведе изстрели към главата му.

Според прокуратурата деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на депутата Мустафа Карадайъ.

Иначе и в деня на нападението, както и сега - няколко месеца по-късно Октай Енимехмедов е в добро психическо състояние. Той е с висок интелект и е разбирал какво прави, заявиха пред съда, но при закрити врати, вещите лица, разговаряли с младежа.

За пореден път бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров не се яви на заседание по делото. Той беше подал молба до съда да бъде отменено принудителното му довеждане и глобата, защото бил в болница по време на предишното заседание по процеса.

За днес той е бил нередовно призован, защото не е бил намерен на нито един от известните му адреси. На единия се е оказало, че се намира резиденция на чешкото посолство, а на другия съседи казали, че не го били виждали от 20 дни.

Затова магистратите обявиха, че пускат Христо Бисеров за общодържавно издирване, но само за да установи адреса му, за да го призоват по делото.

Така, на практика полицията ще трябва да установи какъв е актуалният адрес на бившия заместник-председател на парламента. Освен това съдът изиска справка от мобилните оператори дали на името на Бисеров се водят мобилни номера на телефони, за да бъде търсен и по тях.