Чудотворната икона с уникално изображение на Света Богородица Млекопитателница, която преди година дни наред събираше вярващи в русенския катедрален храм „Св.Троица“, тази неделя ще се завърне у дома. Тя ще бъде пренесена от Русе до храма „Свети Димитър“ в село Пепелина, където беше открита преди около две години от телевизионната журналистка Ивелина Белчева.
Русенската фондация „Европейски съседи“ и сдружение „Лудогорие“ от Разград организират в село Пепелина на 7 септември Първи народен събор под наслова „Рождение на Света Богородица“. Очакваме гости от цялата страна и от съседна Румъния, каза Ивелина Белчева, която е сред организаторите на събора с наситеното с богата гама от смисли и послания название.
Иконата, която предизвика огромен интерес както у истински вярващи, така и у ценители на иконописното изкуство, ще бъде пренесена до Пепелина от русенския митрополит Наум. В 10 часа владиката в съслужение със свещеници от епархията ще отслужи молебен за здраве и ще направи водосвет пред църквата в селото.
След тържествените служби
в църквата в Пепелина ще бъдат кръстени и две деца от селото
- малкият Ивайло, което е едва на една годинка, а неговите родители от миналата година са избрали да се заселят именно в това малко, но извънредно живописно село, и 16-годишната Кристен. Близките им вярват, че Кърмещата Богородица ще ги закриля и напътства.
И това със сигурност ще бъде така. Чудесата, които са част от ореола на тази изключителна икона, вече не предизвикват удивление, а по-скоро тихо преклонение.
Удивително е как тази творба на тревненски майстор, рисувана преди столетия, внезапно е извикана за втори живот.
„На 1 ноември 2012 година заминах с екип от телевизията да правя репортаж за БНТ 2 - задачата беше да разкажем за едно от най-малките села в страната, в което са останали едва 15 жители, разказва Ивелина Белчева. С други думи, предварително беше ясно, че отиваме да правим песимистичен репортаж, тази невесела история с отмиращите села, които постепенно се изличават от картата на страната, няма как да навява весели мисли“, обяснява тя.
Екипът пристигнал в селцето, направили анкета - обяснимо отговорите на хората, които живеят там, били тъжни, в тях не оставало място за надежда, камо ли за перспективи и очаквания. Белчева решила все пак да влезе в църквата - може би за да добави
още един безрадостен щрих към репортажа
„Храмът там винаги е заключен, селото си няма свещеник, църквата е потънала в паяжини - а и няма как да бъде другояче в тази ситуация, която не е от вчера“, казва журналистката.
Все пак отключили храма и тя влязла вътре. Печална гледка - като празна селска къща, без дихание, без светлинка, видели Ивелина и колегите й. Тогава една баба й казала: „Тя, нашата Богородица, е по-различна!“. Че къде е тази Богородица и с какво е по-различна, оживили се леко телевизионерите.
„Вгледах се и я видях - близо до вратата, вляво. Пред нея бяха сложени стари великденски яйца, и те потънали в паяжини и прахоляк, както и самата икона. Дървото беше проядено от дървояд, просмукано от влага, дъската - нацепена от времето... И тогава видях гърдата на Богородица - абсолютно реалистично изобразена, на анатомично място, което е неприсъщо за старинната иконопис. Обикновено някогашните зографи свенливо са маркирали присъствието на женските гърди, като най-често са ги поставяли на рамото на изобразявания персонаж, най-често Богородица, разбира се“, разказва Ивелина.
Екипът заснел иконата и си тръгнал към Русе. Не я показахме в репортажа - изпитвах някакъв страх, исках да проверя дали догадките ми, че това е уникално произведение на изкуството, са верни, спомня си Белчева. Разровила се в най-популярното място за търсене на информация - Гугъл. Нищо. „Гугъл мълчи, интернет не казва нищо по въпроса. Единствената информация, крайно лаконична, беше, че такава икона на Богородица Млекопитателница, има в криптата на храм-паметника „Св.Александър Невски“ и друга - в Музея на иконата в Трявна. Тогава изпратих снимка на иконата на мои познати художници от Художествената академия - с надежда те да ми кажат нещо повече за автора. Оттам скоро получих отговор:
„Къде го намери това?! Много е рядко!“
продължава журналистката.
Обнадеждена, тя отишла при тогавашния русенски митрополит, днес български патриарх Неофит. Така се стигнало до решението иконата да бъде донесена в Русе, а оттук да бъде изпратена за изследване от специалисти.
Януари 2013 година. Преспи сняг затрупват село Пепелина. „Кметът ми даде ключовете, аз отключих църквата и влязохме. Свалихме иконата, избърсахме я, подадоха ми една покривка, накапана с восък, увих грижливо съкровището. И тогава отец Петър ме помоли аз да я занеса до Русе! Направо ми се подкосиха краката! Крепях я в обятията си като най-ценното нещо на света!“, разказва Ивелина.
Докато иконата е изложена в храма „Света Троица“ и стотици русенци влизат в черквата да я видят и да й се поклонят, става ясно, че уникалната творба е нарисувана от тревненския зограф Цаню Захариев. Той е изписал и иконостаса в „Св.Димитър“ в Пепелина. Цаню и баща му Захария Цанюв са рисували в Двемогилско в началото на 80-те години на 19 век. В Трявна има открити подготвителни копирки за работата им върху иконите в храмовете в Русенско. И все пак, именно Богородица Млекопитателница е върховната работа на майстор Цаню, убедена е Ивелина Белчева.
Образът е толкова женствен, излъчва такава сияйна мекота
въздейства изключително силно върху хората.
Междувременно, с русенката се свързала изкуствоведката Люба Цанева от Трявна, изумена, че в Русенско има толкова голяма икона, рисувана от тревненските майстори зографи. През зимата Ивелина Белчева отишла в Трявна, където се запознала с внучката на Цанювия род. „Реших да потърся гроба на майстора. Казаха ми, че е в двора на църквата в центъра на града. Дворът беше затрупан от сняг и Люба Цанева се опитваше да си спомни на кое точно място е погребан иконописецът. Толкова много исках да открия мястото, че изобщо не се изненадах, когато тръгнах напред и като поразрових, под купчината сняг се показа кръстът, на който пишеше „Цаню Захариев...“, разказва Ивелина. Чудноватите истории, които съпровождат нейното съприкосновение с автора на бележитото произведение на изкуството, тя приема като доказателство за необичайната сила, която излъчва образът на Богородица Млекопитателница.
Иконата „Света Богородица Млекопитателница“ е копие на
известната чудотворна икона със същото име, притежание на Хилендарския манастир
в Света гора на Атон. Съхранява се в храма на килията „Типикарница“ в столицата на монашеската република Карея. Според преданието иконата първоначално се намирала в Лаврата на Свети Сава Освещени, недалеч от Йерусалим. По заръка на основателя на манастира - Св.Сава Освещени, иконата трябвало да се дари като благословение на знатен сърбин. Такъв се явил през 13 век, Сава, който по-късно става архиепископ Сръбски, но в Йерусалим отишъл като светско лице на поклонение по Светите земи на Палестина и Йордания. По чуден начин синайските монаси получили знак, че това е знатният сърбин, на който трябвало да предадат иконата. На връщане от поклонението си Сава оставил „Св.Богородица Млекопитателница“ в Хилендарската света обител.
През вековете са правени различни копия на тази икона. Известно е руско копие, което също е чудотворно и прославено в Русия.
„Иконата от Пепелина беше призната от изкуствоведи и художници за изключително рядка и ценна иконопис и в културен, и в исторически аспект. Иконата беше реставрирана от варненския художник Костадин Угринов от Историческия музей в морската столица. Средствата за това бяха събрани на благотворителния празник „Лазаровден в село Пепелина“ през април 2013 година от християните в общността, и то с много любов. Тази есен прелестната
кърмеща Богородица ще се върне на своето старо място в селския храм „Свети Димитър“
в целия си блясък!“, радва се Ивелина Белчева. След като реставрацията приключи, иконота бе изложена за втори път за поклонение в катедралния храм в Русе. С благословението на патриарх Неофит тя ще се съхранява в Музейната експозиция на Русенска митрополия, съдържаща и други ценни икони и богослужебна утвар от епархията. Но за големи празници ще се завръща в Пепелина - мястото, където е нарисувана от майстор Цаню Захариев.
Ивелина Белчева се надява, че всичко това ще помогне и на храма в Пепелина да възвърне отминалата си светлина, като се реставрира и иконостасът, също изографисан от тревненския майстор. Ще продължим кампанията за набиране на средства за това важно и свято дело, казва журналистката. Според нея никак не е случайно, че тъкмо такава рядка и красива икона, една от няколкото подобни в Европа и света, е избрала именно този красив и духовен кът в Поломието за свой дом. Вярваме, че тя носи на всички ни здраве и късмет, но трябва да я пазим, обичаме и да се грижим за храмовете в нашия край като добри стопани, казва Ивелина. И кани всички, които имат възможност, да дойдат на събора в неделя.