Чудотворна икона на светеца от ново време Лука Кримски с частица от неговите мощи получи като ценен цар Русенската митрополия вчера. Светото изображение на светеца-хирург със светското име Валентин Войно-Ясенецки, спасил със скалпел и вяра стотици човешки животи, пристигна вчера от Украйна и бе тържествено посрещнато от Русенския митрополит Наум и множество свещеници. Сред посрещачите бе и кандидатът за кмет на Русе от ГЕРБ Диана Иванова.
Преди година посрещнахме икона на този светец с частица от неговите мощи в Русе, а сега по моя молба вече ще разполагаме с тази чудотворна икона, каза за "Утро" малко преди церемонията по посрещането владиката Наум. Той припомни, че Войно-Ясенецки, роден през 1877 г., е завършил медицина в Киев, работил е като хирург в Узбекистан и Туркменистан, а през 1921 г. е ръкоположен за дякон, като продължава да работи като лекар. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името Лука и до кончината си през 1961 г. продължава да лекува и в пряк, и в духовен смисъл. От 1995 г. Украинската църква обявява Лука Кримски за светец.
Заедно с неговото изображение вчера в Русе бе посрещната и чудотворна икона на св.Богородица. Те бяха донесени от Балтския и Ананиевски митрополит Алексий от Украинската православна църква, който дарява иконата на св.Лука на Русенска митрополия. 
В храма "Св.Троица" митрополит Наум и свещеници отслужиха молитвено последование, а образът на св.Лука Кримски бе обкичен с венец. По време на празничната служба църквата постепенно се напълни с хора, сред тях бяха и две групи западни туристи.