Кошмарът „АОНСУ“ отново се завръща. На 25 септември от 10 часа частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов пак ще описва ипотекираните жилища на хората, за да ги изнесе на публична продан в полза на финансиращата Сибанк.
Скандалът с имотите в АНОСУ гръмна преди 2 години. Тогава стана ясно, че закупените на изплащане апартаменти в сградата са ипотекирани от строителния предприемач Явор Блъсков пред банката, от която той е взел кредит за строителството. Заради необслужвания от него заем тя е завела изпълнително дело и настоява имотите да бъдат изнесени на публична продан.
Блъсков обаче обжалва процедурата и успя да спре изпълнението. С това драмата не приключи, защото между него и ужилените се породиха конфликти. С намесата на Сибанк част от тези, които вече бяха изплатили жилищата си, успяха да се освободят от ипотеките.    
Други продължиха да живеят в страх, че един ден ще останат на улицата.
Миналото лято живеещите в 12-етажната сграда в „Дружба“ преживяха пореден шок - „Енерго-Про“ дръпна шалтера им заради неколкомесечни натрупани задължения за ток. Тогава се разбра, че в жилищния комплекс няма индивидуални партиди, а само един общ електромер на името на фирма „Рали 2003“ на предприемача. Цели 42 дни посред лято хората живяха без ток, други напуснаха Блока на ужасите и потърсиха спасение на квартира или при близки.
Две години след първия провален опит за продажба на ипотекираните жилища, сега проблемът отново се стоварва на главата на потърпевшите, след като съдът отново е възобновил изпълнителното дело.
Явор Блъсков обаче гордо заяви, че на 5 август 2014 г. той е успял да осъди Сибанк.
Софийски градски съд се изказа в полза на малкия, скромния и работещ човек, но пчелата жили, когато умира, драматично допълни той. Обеща да изпрати решението, а когато повторно го потърсихме по телефона, защото не го получихме, изведнъж се оказа, че първия път не е разбрал, че го търсим от редакцията на „Утро“. Отказа да прати документа и заяви, че не желае да разговаря с нас, защото пишем глупости.
Тъй като винаги сме търсили истината, се обърнахме към домоуправителката в злощастния блок Атанаска Павлова. Да, има решение на Софийски градски съд от 5 август в полза на Блъсков, но то няма отношение към изпълнителното дело, а се отнася до размера на предявения иск на банката към него, каза тя. Павлова беше категорична, че изпълнителното дело от 2012 г. е възобновено и затова сега в сградата на АОНСУ е залепено обявление за опис на 25 септември.
Тази сутрин говорих с главния юрист на банката и от него разбрах, че те вече обжалват пред Апелативния съд в София решението, за което говори Блъсков, допълни още домоуправителката.
Атанаска Павлова обясни, че от 12-етажната сграда на бившето АОНСУ със сигурност ще бъдат описани от съдебния изпълнител 79 апартамента с ипотека. В ниското триетажно тяло имало още около 54 ипотекирани имота. Равносметката сочела, че в момента в жилищния комплекс има 120 собственици с нотариални актове без тежести, които няма да бъдат засегнати от новата процедура. Жилищата на останалите обаче предстои да бъдат обявени за продажба на търг.