Кривата на измамите в Русе отново тръгна нагоре. След като възрастните хора бяха оставени на мира за около месец, безскрупулните телефонни артисти направиха четирибързи удара само за седмица, като три от тях са в един ден. В четвъртък три жени на възраст между 70 и 85 години бяха подлъгани да дадат пари уж за спешни операции на техни близки и се разделиха общо с 9600 лева.
Атаката на измамниците е започнала преди обед, когато на домашния телефон на 70-годишна жена в широкия център на града се обадил мъж, който се представил за хирург от русенска болница. Той съобщил на старицата, че дъщеря й е ударена от ток на работното място и се нуждае от скъпоструваща операция, за която трябват 20 000 лева. Жената се изумила и промълвила, че няма толкова пари и няма откъде да намери. Събери колкото можеш и се обади на този номер, за да започнем операцията, а останалите пари ще вземем от здравната каса, отсякъл „хирургът“ и имитирал, че прекъсва връзката. На практика обаче не затворил и така продължил да държи телефонната линия отворена, за да не може жената да се свърже с близките си.
След като преброила скътаните си парици, жената установила, че има 3600 лева и набрала дадения й номер, без дори да разбере, че връзката не е прекъсната. „Докторът“ веднага се обадил и наредил на жената да постави сумата в найлонов плик и да я хвърли през терасата на санитар от болницата, който ще чака долу. Така попарената майка хвърлила всичките си спестявания и чак след това се свързала с дъщеря си и разбрала, че е излъгана.
Малко след това вероятно същите измамници са избрали още два домашни номера, близки до този, и така отново след обаждане от „доктор“ излъгали още две старици на 82 и 85 години, че техни близки са пострадали в катастрофи и са необходими съответно 18 000 и 12 000 лева за операции. Бабите повярвали и хвърлили през терасите си 2000 и 4000 лева и после разбрали, че роднините им са живи и здрави.
От полицията вчера за пореден път апелираха хората да не се поддават на телефонни манипулации и в никакъв случай да не дават пари на „доктори“, „санитари“, „полицаи“, „прокурори“ и други измислени служебни лица. При всяко подобно искане намерете начин да се свържете с близките си или подайте сигнал на тел.112, съветват криминалистите.