Освен хубави спомени от морето, деца и възрастни могат да си донесат вкъщи и доста проблеми със здравето. Причината са три вируса - адено-, рота- и ентеровирусите предизвикват висока температура, гадене, повръщане и диария и ако не се вземат адекватни мерки, болестта може да се усложни много, категоричен е гастроентерологът и началник на Трето терапевтично отделение в МБАЛ-Русе д-р Красимир Гайтанджиев.
Тази година летните инфекции като че преживяха някакъв бум и повалиха доста деца и възрастни. При по-лека форма на зараза повечето болни заложиха на самолечение, но има и такива, които са потърсили помощ от лекар. Това лято например детските отделения в Многопрофилната болница бях пълни с деца, заразени с адено- и ротавируси, обясни д-р Гайтанджиев.
Вирусите са едни от най-старите живи организми на планетата, те постоянно оцеляват и продължават да създават проблеми на хората въпреки напредналата медицина на 21 век. Причината е, че непрекъснато мутират, приспособяват се към използваните лекарствени препарати и отново сеят зарази, които могат да придобият и масов характер. Всъщност лятото в това отношение е много благоприятен сезон заради високите температури, продажбата на храна по улиците, струпването на хора на едно място, каквито са морските плажове и басейните, занижената хигиена по време на отпускарските пътувания.
Интересно е да се отбележи, че вирусите са устойчиви в морска вода, макар и за кратко време. Затова често се предават на плажа при къпане в морето, където има много хора. Опасността съществува, ако човек глътне морска вода, което не е рядко явление, особено за децата. Вируси има и в пясъка на плажа и дори и слаб вятър може да стане причина за заразата, която поразява организма през носоглътката. В градските басейните водата е сравнително по-безопасна, защото се хлорира. Но пък използваният препарат може да раздразни кожата, без това да е алергия. Така любимото лятно слънце е друг фактор, който помага на вирусите да си намерят жертва. Жегата отслабва имунитета и прави хората податливи на зарази. В резултат на всичко това започват стомашно-чревни разстройства в началото само с температура, гадене и повръщане, а накрая се появява и диария. Някои пациенти имат малшанса да се предадат на болестта още докато са на почивка, други усещат първите признаци на неразположението, след като се завърнат вкъщи от море.
Най-честите причинители на острите диарии са ротавирусите. Те поразяват предимно децата, тъй като имунитетът им не е все още изграден напълно. Характерен белег на ротавирусна инфекция е постоянната болка в корема. Основното след прихващане на вируса е малчуганите да се наблюдават, за да не се допусне обезводняването им в резултат на повръщането или диарията. На болните деца не трябва да се дават сладки течности, а само чиста вода. Ако до първите 24 часа заразата не отмине и температурата не спадне, децата трябва да се заведат за лечение в болнично заведение, за да не се стига до тежки усложения, обясни гастроентерологът.
Ентеровирусите засягат най-вече възрастните, но и децата не са пощадени. Тези вируси са почти 100 ви­да и причиня­ват различни заболявания. Най-масово ин­фекциите протичат сравнител­но леко, с неразполо­жение, наподобяващо грип. Засягат храносмилателния тракт и водят до ентерит и диария. Но има и някои видове, които се появяват в най-горещите месеци и предизвикват тежки инфекции, като най-сериозното усложнение при ненавременно лечение е ме­нингит. За съжаление много от заразените не търсят лекарска помощ, а направо минават към самолечение. А когато това става с антибиотици, е грешка, категоричен е д-р Гайтанджиев.
Аденовирусите са третата група болестотворни агенти, които причиняват инфекции. Те предизвикват остри респираторни заболявания с температура, отпадналост, болки в гърлото, кашлица и главоболие. Но могат да са причина и за възпаление на стомашно-чревния тракт, което протича с диария, повръщане, коремни спазми и болка. Източник на инфекцията е болният човек, а самата тя се предава по въздушно-капков път, като отново по-податливи на зараза са децата.
Д-р Гайтанджиев е категоричен, че когато човек се разболее от някоя от тези вирусни инфекции, най-важното е първо да се свали температурата под 38 градуса. Ако това не стане до ден-два, трябва да се търси лекар, които да прецени дали пациентът трябва да пие антибиотик, или не. При диария най-голямата опасност е обезводняването, затова трябва де се пие вода. При често повръщане пък трябва да се спре приемът на храна. Когато оплакванията отшумят, болният трябва да премине постепенно към захранване с малко солети, бисквити или препечен хляб.
Освен това е важно да се знае, че всеки един вирус, заселил се в червата, предизвиква дисбиоза, каза още специалистът. Тя се получава от размножаване на лошите бактерии за сметка на добрите, които естествено живеят в стомашно-чревния тракт. Затова е препоръчително да се пият пробиотици, пребиотици или симбиотици, които са комбинация от двата вида. Те подобряват вътрешния микробен баланс, повишават имунитета на организма и намаляват нежеланите ефекти при проведено лечение с антибиотици.