Гърне с жълтици скара господар и ратай. Това не е цитат от народна приказка, а истинска случка, за която съобщи Нова телевизия.

Работник, нает да копае канал в частен двор, открил гърне със сребърни монети и се опитал да го прибере за себе си.

Мълвата за намереното съкровище мълниеносно обиколи Първомай. Всичко се случило в двора на 43-годишния Димитър Димитров. Наетият от него работник копаел, когато кирката му ударила в гърне, пълно с пари, и побързал да го отмъкне.

Между собственика на къщата и наетия мъж избухнал лют спор за съкровището. Работникът настоявал, че е негово, защото го е открил, а собственикът - че след като гърнето е в двора му, значи е наследство.

„Искаше да направим сделка. Част от монетите да му дам, а той да ме заведе в Пловдив при търговци”, разказа Димитър Димитров.

Собственикът отказал сделката, грабнал гърнето с монетите и ги скрил на полето. Ядосан, че останал без нищо, работникът го издал на полицията.

„Когато са отишли полицейските служители на място и са намерили празния глинен съд, те са предложили на собственика да им покаже къде е неговото съдържание и той ги е отвел до мястото, където е преместил съдържанието”, обясни Галина Андреева, окръжен прокурор.

Така полицията иззела цялото имане - една златна турска монета и над 2000 сребърни монети с лика на Цар Борис Трети.

„Касае се според експертите на този етап за монети от 30-те година на миналия век, които не са културна ценност по смисъла на закона”, обясни още Галина Андреева.

По закон обаче съкровището става собственост на държавата, а този, който го е намерил, получава 25% от стойността му.

В крайна сметка работникът все пак ще получи нещо, ако успеят да го открият. А собственикът ще остане с празното гърне.