Трафикът на хора в България нараства повече от три пъти от 2005-а до 2012 година. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от Фондация „Джендър Алтернативи". През 2005 година жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-а техният брой достига 684 души. В същото време обаче броят на съдебните дела намалява през последните няколко години с около 50 на година.
„Почти половината от всички дела, водени за трафик, вече не засягат само сексуалната експлоатация, а и трудовата експлоатация. Това значи, че трафикът засяга не само жените, но и мъжете”, категорична бе Кадиева.

71 жени са станали жертва на трафик на хора само в Пловдив през 2013-а, сочи статистиката на Районната прокуратура, като 3 от тях са непълнолетни.

„Според данните на статистическата служба на Европейската комисия Евростат, България се нарежда на трето място по всички видове експлоатация от всички 28 държави-членки на ЕС. Страната ни заема трето място както за трафик на хора, така и за продажба на органи и бебета”, добави тя.

Милена Кадиева бе категорична, че за да се промени тенденцията от последните години, е необходима превенция. Поради тази причина Фондацията и Българският червен кръст в Пловдив организира обща кампания, която стартира от 1 септември и ще продължи до 31 декември.

„В рамките на кампанията ще бъдат обучени минимум 400 пловдивски ученици, ще се работи със студенти по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и ще бъдат организирани много събития с информационна насоченост”, обясни Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив.