От трите категории до момента от получената информация имаме общ брой на освободени служители 40 540 души за 3 години и половина. Това каза Таско Ерменков, председател на Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация.

Ерменков посочи, че на базата на данните от 27 областни управители, общият брой на освободените служители в областните управи е 894 души, след обжалване от съда са възстановени 12. От 18 запитвания в държавните комисии, агенции и служби, получените данни от 15 показват, че общият брой на освободените служители е 6394. В Министерския съвет и 16 министерства – общият брой на освободени е 31 708. "Мащабна дейност е била развивана по освобождаване на служители", каза Ерменков. Все още не са получили отговори от МФ, например.

Ръководните кадри, освободени от август 2009 до март 2013 г., са 6070 души, 17 930 са държавните строители. Останалите до тези над 40 000 са били на други трудово – правни отношения. Таско Ерменков каза, че има сигнали за увеличаване на ДМС-тата за хора, които са близки до властта. Венцислав Лаков, който е член на комисията каза, че е ясно е, че ГЕРБ-аджийската метла е засегнала над 40 000 и това е потресаваща бройка човешки съдби. Комисията гласува решение, с което предлага да се удължи срокът и на дейност с още два месеца. Там е записано и да се направи анализ на грубото партизирано кадруване в държавата, за да не се повтарят повече такива работи.

"Начинът на смяна на кадрите едва ли датира само от това правителство, имало е и такива и преди. Тук мащабите са убийствени – едно е да имаш пет скакалеца на полети, друго е да те нападне саранча", каза той и обясни, че саранчът е напаст от скакалци, които минавайки по пътя изяждат всичко и след тях не остава нищо. Мога да се подпиша, че такива мащаби не е имало досега, категоричен е той за освободените служители и подчерта, че зад всяка единица стои човешка съдба, има хора, които са по няколко пъти уволнявани.

"Толкова много освободени от работа за такъв кратък период до момента историята на България и българската администрация не познава", посочи Ерменков. Комисията ще се опита за оставащото й време от работа да установи точно колко от тези над 40 000 са били наистина партизирани и освободени, а други заради това, че не са си свършили работата.

"Има опасност от профанация на администрацията, има опасност от това тази администрация в момента назначавана не по качества, а по партиен принцип да не може да си върши работата като хората и даже имаме доказателство за това. Нека да не забравяме, че по една от оперативните програми ни спират парите, не защото сегашното правителство е направило грешка, а защото предишното правителство и неговата администрация не е обърнало внимание на забележките, които са правени", заяви Таско Ерменков.