Руският президент Владимир Путин поясни, че е "нахвърлил" мирния за план за Украйна от 7 точки по време на полета до Монголия, където днес започна официалното му посещение.

Първите две точки от плана предвиждат опъчението да спре военните действия на донецкото луганското направления, а украинските сли да се оттеглят на такова разстояние, което да изключва артилерийски обстрел на градовете и други населени пунктове.

Третата точка от плана му предвижда пълноценен и обективен международен контрол за спазване на примирието и наблюдение на обстановката. Четвъртата – да не се използва бойната авиация срещу мирни граждани и населени пунктове. Петата – размяна на всички задържани лица без никакви предварителни условия. Шестата - да се отвори хуманитарен коридор за придвижване на бежанци и достави на хуманитарни товари. И седмо – изпращане на бригади за възстановяване на жизнено важната инфраструктура в засегнатите от боевете градове.

Руският президент лично е запознал журналистите с подготвени от него план, който е съгласуван в телефонния разговори с украинския му колега Петро Порошенко по-рано днес.

Путин смята, че окончателните договорености между Киев и представителите на сепаратистите може да бъдат постигнати на срещата на контактната група на 5 септември в Минск, предаде агенция Интерфакс-Украйна.

"Много се надявам ръководството на Украйна да подкрепи очертаващия се прогрес в двустранните отношения", каза още Путин в Улан Батор.

Президентският говорител Дмитрий Песков разкри пред журналисти, че по време на телефонния разговор "държавните ръководител са разменили мнения какво трябва да се направи най-напред за възможно най-бързото прекратяване на кръвопролитието в югоизточната част" на Украйна. "Гледните чочки на президентите на двете държави относно възможните пътища за излизане от тежката кризисна ситуация съвпадат в значителна степен", подчерта говорителят.

Западът неведнъж е призовавал Русия към мерки за деескалация в източна Украйна. При липсата на такива мерки ЕС предупреди, че ще въведен нова серия от секторни санкции. Всеки случай Еврокомисията трябва да разработи такива санкции до края на седмицата, те трябва да бъдат одобрени от Евопейския съвет.