Полицията е провела специализирана акция под ръководството на прокурора от Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова, при която е разбита група, занимаваща се с отпускането на кредити и тяхното силово събиране.

Групата е функционирала от 1 януари 2009 година до 10 март 2013 година. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Специализираната полицейска акция е проведена вчера на територията на Ямбол, Бургаска област и Хасковска област. Задържани са 20 лица.

Юридическото лице, което е отпускало кредитите се казва Камен Желев. Той е бил осъждан и по тази причина неговата фирма - "Кредитонлайн ООД", която е финансова къща и е регистрирана, но не се води на негово име. Той е назначен там на трудов договор и по предварителна информация се води негласен собственик на финансовата къща. Нейният месечен оборот само от лихви е 1 милион лева. Членовете на групата са събирали своите пари от длъжниците, които не са можели да им се издължат, като са оказвали физически и психически натиск.

"Проведохме една успешна акция за преустановяване дейността на една многочислена престъпна групировка, която е действала с брутални, силови действия", заяви прокурор Даниела Попова и добави, че при извършените обиски са намерени бухалки, пистолет, дебитни карти с ПИН-кодове на пострадалите, които задържаните лица са отнели от техните собственици.

Прокурор Попова уточни, че се разпитани общо 80 души, като 40 от тях пред съдия. Към момента на 12 от всички 20 задържали лица са предявени обвинения, добави тя.