Когато статистиката говори и футболните агитки мълчат – през миналата година продадените билети за театрални постановки са 1.6 милиона, докато посетителите на стадионите са под 500 000, пише „Преса”.
Като говорим за арт предпочитания обаче, на най-голяма публика у нас през 2013 г. се радва киноизкуството - посещенията в киносалони са 4,76 млн. Зрителите избират предимно американските филми и все по-често пропускат българските. През последните години музеите печелят все повече посетители, все по-често ходим на оперни и балетни постановки...

Но издателите предлагат все по-малко книги, а тиражите на преводните заглавия значително превъзхождат тези на родните.

У нас, както и в Европа, културата се попива най-често от телевизията и радиото. 72% от жителите на Стария континент гледат или слушат програма на тема изкуство поне веднъж в годината, сочат данни от последното изследване на „Евробарометър“ в края на 2013-а. В това отношение ние сме в златната среда - със 71%, доста зад водача Швеция - с 89%, и далеч пред последните в списъка - гърците (54%).

Второто любимо занимание на европееца е четенето - едно също сравнително евтино удоволствие, което освен това може да се практикува както в градския транспорт, така и на плажа, а и без да се излиза от къщи. 68% от хората в страните на ЕС прочитат най-малко по една книга за 12 месеца.

В България читателите обаче далеч не са толкова често срещано явление. Близо половината от анкетираните - 45%, не са прочели дори едно заглавие за година. И ако в Швеция в тази категория са само 10% от хората, почти навсякъде на юг – дали заради по-хубавото време или поради нещо друго - не обичат да залягат над книгите. На опашката след нас са кипърци, гърци, румънци и португалци. В страната на Васко да Гама 40% от хората не са посегнали към литературно произведение.

В библиотеки влизат само 18% от българите при средно 31% за страните в Европа, които смятат, че книгите вкъщи не стигат. Слабата посещаемост едва ли е следствие от голямото богатство на домашните ни колекции, но пък тук освен „обичайните заподозрени“ Гърция (10%) и Кипър (8%) по-назад от нас е и Люксембург (17%). Не е за хвалба – голяма част от жителите на града държава само спят в дома си, явно четат из съседните Германия, Белгия или Франция.

В Европа театърът изостава спрямо библиотеките - средно 28% от хората гледат на живо най-малко една постановка годишно. Тук ние се записваме с приличните 24%, докато нации със сходно близко политическо минало – румънци, поляци и унгарци, са по-назад от нас. Дори французите и испанците гледат по-малко театър от нас - по 21%.