91 заможни туристи от четири континента пристигнаха на гарата в Русе с легендарния „Ориент Експрес“. Билетите за едноседмичната екскурзия от Париж до Истанбул с луксозния влак, които са от 7000 до 10 000 евро, се резервират година по-рано. Най-много са туристите от САЩ - 28, останалите са от Сингапур, Япония, Нова Зеландия, Австралия, Канада, Бразилия, Франция, Германия, Австрия и Великобритания. За разлика от миналата година, когато с прославения трен пътуваше и дама с български произход, сега сред щастливците да минат пътя от Европа до Ориента с обвития в мистерия влак от едноименния роман на Агата Кристи нямаше пасажер с българско потекло. В историята му през годините обаче са записани като пътници короновани особи като Франц-Йосиф и Елизабет Втора, писателят Оноре дьо Балзак, френският президент Шарл де Гол и други знаменитости.
15-те луксозни вагона пристигнаха на Централна гара точно в 13.23 часа, 8 минути след обявения за пристигане час. Преди граничната проверка двама австралийци се престрашиха и слязоха на перона. Маджет Апъл и Волендър Сайни разказаха, че знаят за „Ориент Експрес“ от романа на Агата Кристи, който са чели като малки. През  годините желанието на двамата приятели да посетят Европа и Ориента именно с легендарния влак се засилвало и преди година те направили първата крачка към осъществяване на мечтата си, като резервирали билети. И сега се наслаждават на приказното пътуване в комфортните купета на композицията.
За менюто на борда отново се грижи главният готвач Кристиян Бодигел, който вчера за 15 път спря на русенската гара с „Ориент Експрес“. Тази година пътниците се гощават основно с италианска и френска кухня, тъй като 44-членният обслужващ персонал е от тези две страни, но, разбира се, ние изпълняваме всички желания на туристите, обясни шеф-готвачът, който вече 30 години се грижи за туристите в легендарния влак. На българска територия екипът му е приготвил за богаташите салата от патешко, свинско печено със зеленчуци и сладоледено суфле за десерт. Вечерята включва говеждо филе, предястие от миди и хайвер, плато със сирене, десерт с капучино и течен черен шоколад. „За мен най-важното е клиентът, когато е във влака, да бъде като цар. Както казват, „Ориент експрес“ е кралят на влаковете и клиентите също са крале“, каза Бодигел.
Точно в 14 часа „Ориент Експрес“ потегли за Варна, а днес ще пристигне в Истанбул. Там пътниците ще се сменят и в събота около 11 часа експресът отново ще мине през Русе на път за Париж, като в него ще се качат двама чехи.