Спектакълът „ЖАНА" на Явор Гърдев по пиесата на Ярослава Пулинович излиза на Камерната сцена на Народен театър „Иван Вазов" с премиерни дати 11, 12, 13 и 21 септември, начало 19.00 часа. На 16 септември спектакълът ще бъде представен в рамките на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът" в Пловдив, Камерна зала на ДТ Пловдив, начало 19.30 часа.

Ярослава Пулинович е отличена с Награда за дебют за Нова руска литература още през 2008 г. Пиесите ѝ са поставяни в Русия, Съединените американски щати, Полша, Англия, Естония и Украйна. Тя описва ситуации, които нямат щастлив край, но въпреки това те подтикват да продължиш напред и да вярваш в себе си. Началото на нейната кариера съвпада с момента в Русия, когато театърът пренасочва част от интереса си извън класиката в търсене на нови форми, текстове и автори. В постановката на Явор Гърдев („Козата, или коя е Силвия?", „Хамлет", „Нощна пеперуда", „Ръкомахане в Спокан" и др.) главната роля на предприемчивата, властна и непоколебима Жана е поверена на актрисата Светлана Янчева („Хамлет", „Животът е прекрасен", „Морски пейзаж" и др.) Партнира й съзвездие от актьорски таланти: Владимир Пенев, Елена Телбис, Мартин Димитров, Биляна Петринска, София Бобчева, Зафир Раджаб, Гергана Кофарджиева,
Йосиф Шамли и Благовест Благоев. Сценографията и костюмите са дело на Татяна Димова, а музиката - на Калин
Николов.

„Хубавите пиеси най-често се занимават със съдържателни и вълнуващи неща. Любовта е съдържателно и вълнуващо нещо. Толкова съдържателно и толкова вълнуващо, че когато го изгубиш, изобщо не успяваш да го прежалиш. Никога.
Втурваш се да го заместваш със сходни вълнения, с работно усърдие, с постигане на успехи, с отдаване на благотворителност, със служба на обществени каузи, понякога дори с доживотно отшелничество, но онова съдържателно и вълнуващо нещо си остава в теб като тайно знание за смисъла на живота и отказва да бъде заместено. Държи те в постоянна и упорита трагическа нужда.

Хората в трагическа нужда са щастливи свидетели на наличието на рай и скоропостижни мъченици на неговата загуба. Винаги разбираме тъгата им, често копнеем с копнежа им и безусловно съчувстваме на мъката им, защото
тяхната участ е нашата участ."