Искрен Веселинов е заместник-председател на ВМРО-БНД. Роден е в Русе на 14 март 1972 г. Висшето си образование завършва през 1996 г. в Унивеситета по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност „Промишлено и гражданско строителство“. След това завършва и право в Русенския университет.
От 1999 г. е избиран за общински съветник в Общинския съвет в Русе, на който е бил и председател. Бил е директор на Областно пътно управление. 
През тази година издаде първата си художествена книга със заглавие „Черният гмурец“ - увлекателно фентъзи приключение. 
Директор на Центъра за демографска политика.
Семеен, има две деца.


- Г-н Веселинов, вие за втори път сте водач на листа за парламентарни избори. Как се чувствате сега - с какво настроение пристъпвате към тази предизборна кампания?
- Да, за втори път съм водач на листа. На предишните избори русенският резултат на ВМРО за община Русе - тогава се явихме на вота самостоятелно - беше най-висок в цялата страна: 4.20 процента. Така че като ви кажа, че сега настроението е за още по-сериозно присъствие и по-висок резултат, вярвам, че е разбираемо откъде идва тази наша нагласа.
- Този път обаче се явявате в коалиция - с  „Патриотичен фронт - Национален фронт за спасение на България и ВМРО“.
- Да. И с още осем по-малки по мащаб и състав патриотични партии, но значими с идеите си, посветени на националната кауза. Сред тях са „Защита“ с лидер Йордан Величков, „Целокупна България“ на академик Григор Велев, младежкото национално сдружение „БГ патриот“, Съюзът на запасните военни „За честта на пагона“. 
Не смятам, че за някой, който следи политическия живот в нашата страна, е изненада нашето обединение за изборите с Националния фронт за спасение на България /НФСБ/. По принцип и преди сме водили разговор за коалиция, а на предишните избори те също имаха твърде добри резултати. На тях не им стигнаха 4-5000 гласа, за да влязат тогава в парламента. Така че идеята - и тогава, и сега - е да сформираме това, което е от особена важност за България и българите - да сформираме един мощен националистичен субект. Той обаче е далеч от кресливия национализъм, а задачата му е да постави важните за страната въпроси, които са в дневния ред на обществото, и от парламентарната трибуна. Ние сме за пълна освободеност от чужди интереси и зависимости, за независимост и за работа - сериозна и отговорна - в името на националните интереси.
- ВМРО и друг път се е явявала в коалиция. Как сега реагират вашите членове на новото предизборно обединение?
- Три-четири пъти досега организацията е била в коалиция. И трябва да подчертая, че за първи път аз не съм чул от нашите членове нито един глас против. Което е красноречиво признание, от една страна, че този път основата за коалиране е принципна и неукорима в това отношение, а от друга - признание и за това, че е време истински патриотичните формации да се обединят в името на каузата. Реално до 2005 г. нямаше друг политически субект с изцяло изведена и аргументирана патриотична насоченост, освен ВМРО-БНД. След това се появи такъв субект, който обаче проявяваше откровен екстремистки уклон, с какъвто ние не искахме да се идентифицираме. По-късно неведнъж сме имали поводи да се убедим, че сме били прави по отношение на партия „Атака“, която допусна възможно най-голямото преяждане с власт. Това са неща, които не бива да се забравят. Но все пак бих искал да уточня, че и в „Атака“ има патриотично настроени хора - за тях ние сме отворени, но не и за онези, които докараха партията до състоянието, в което се намира сега.
- Как виждате съвместната работа с останалите си партньори в хода на кампанията?
- В по-голямата си част ние в коалицията сме хора, които имаме опит в политиката, в това число и от избирателни кампании, които са доста напрегнати по време, по натовареност, по събития. Знаем добре, че дребни недоразумения винаги могат да възникнат, но сме наясно, че те трябва да се преодоляват, за да не се допуска нагнетяване на напрежение и хабене на излишна енергия. Създаден е обществен съвет към коалицията, в него съпредседатели са лидерите на НФСБ и ВМРО-БНД Валери Симеонов и Красимир Каракачанов и това също е една от гаранциите за отговорна и сериозна политика.
- Как ще мотивирате хората да гласуват за вас?
- Не е лесна задачата хората изобщо да бъдат мотивирани да гласуват. Електоратът е уморен. Ставащото в страната години наред не му дава много основания за оптимизъм. Ние имаме шанса да говорим откровено и честно - като единствения политически субект, който е неомърсен от властта, който не е отговорен за упадъка, който се вижда в последните години. Така че един от специалните адресати в тази кампания са именно уморените хора, отчаяни от политиката.
- Според вас какви би трябвало да бъдат най-важните действия, които трябва да се предприемат от следващия парламент?
- Притеснявам се, че нещата са с ограничен времеви хоризонт. България бавно умира, а нещата изглеждат така, като че ли на повечето от съвременните наши политици не им пука. Ако погледнем данните, които публикува на своя сайт Националният статистически институт, а също и прогнозите на НСИ, можем да се ужасим. Демографската картина и тенденциите в нея показват недвусмислено, че след известно време от големите градове ще останат единствено София, Варна, Бургас, може би Пловдив, цялата останала провинция ще бъде умряла. Населението в област Русе ще намалее два пъти, Силистренска област - 4 пъти, Смолянска - 6 пъти. Чудя се защо плащат на тази институция - НСИ, след като не й ползват прогнозите! Нещата са катастрофални!
- От Центъра за демографска политика и друг път сте изнасяли подобни драматични данни...
- Коефициентът на възрастовата зависимиост също е показателен. Прогнозните му стойности за Русе показват, че след 50 години 53.17 процента от населението на града ще бъдат над 65-годишна възраст, т.е., всеки втори русенец ще бъде пенсионер. В същото време жителите на града намаляват с около 200 души на месец в последните десет години. Това са данни от ЕСГРАОН, където не са отбелязани голяма част от хората, които са заминали на работа в чужбина. Инак картината ще бъде още по-обезпокоителна.
- Според вас какво може да се направи?
- Един от огромните бичове на България е крещящото обсебване на публични ресурси от София и някои определени райони. Данните показват, че инвестициите в София са средно между 30 и 50 пъти повече, отколкото са в Русе. При управлението на ГЕРБ над 80 на сто от публичните инвестиции за инфраструктура бяха за Южна България. Може би и в това трябва да търсим обяснение на факта, че населението на Южна България намалява с около 2 процента, докато за Северна процентът е около 15... Подобна е картината и с усвояването на средствата от еврофондовете, което също задълбочава разликите в регионалното развитие. Към първите месеци на 2013 година София беше усвоила толкова пари от еврофондовете, колкото цяла Северна България.
Така че докато не се разбере, че това регионално неравенство убива България, сценарият за предизвестената смърт на страната ще продължава да действа. Ние от Центъра за демографска политика още преди две години и половина публикувахме резултатите, които сочат демографските диспропорции. Решението за това минава през ясно извеждане на принципите на регионализма, които да гарантират равномерното разпределение на публичните инвестиции. В Португалия, например, още през 2006 г. имаха 6 планови района и 6 разплащателни агенции - и се знаеше колко пари за какво и къде точно отиват.
- Очевидно това ще бъде един от сериозните акценти, върху които възнамерявате да работите в следващия парламент?
- Има две различни Българии - едната е на политическите сили, другата е на всички останали. Най-големият парадокс е, че една голяма част от избирателите не припознават своите представители сред наложилите се като основни политически играчи - ГЕРБ, БСП и ДПС. По наши данни близо 85 процента не искат нито една от тях да управлява и не гласуват за тях. Но и в голямата си част не излизат изобщо да гласуват. Ние ще се опитаме да убедим точно тях, че можем да дадем вариант за излизане от лабиринта. Ние не призоваваме - ние разсъждаваме и предлагаме решения. А изречението, което ни води, не е ново - то е „България над всичко!“. Изразява духа на всичко, за което говорим и ние, и хората помежду си. Убедени сме, че ако това стане водещ принцип и правило в националната политика, късогледството и егоцентризмът ще започнат да отстъпват. Защото, ако помислим малко по-глобално, безогледното хищничество, което напоследък се превръща в норма, не е полезно за никого - дори и за тези, които го упражняват. Просто защото след десетина-двадесет години няма да има на чий гръб да са щастливи.