Двайсетгодишен пациент бе спасен в Областната болница в Пазарджик, след като получил инфаркт, съобщиха от лечебното заведение. Младежът вече е добре, но и самите медици не крият изненадата си, колкото и да са слушали за "подмладяване" на диагнозите. Ако преди години се е смятало, че 50-годишен с инфаркт е пострадал твърде млад, то сега се сблъскват с такъв проблем при още по-млади.

Пациентът постъпил в болницата в събота сутринта, след като около 10 дни търпял упоритата болка в гърдите (най-честият симптом на инфаркт), каза пред "Марица" началникът на Кардиологичното отделение д-р Петър Лазов. Като начало болките се появявали при физическо напрежение, а после - и когато тялото било в покой. Прегледът показал почти пълно запушване на LAD-артерията. Веднага е поставен лекарствоизлъчващ стент, който - за щастие, дал бърз и много добър резултат. Младежът вече се разхожда, изглежда добре. Днес или утре вероятно ще бъде изписан, каза д-р Лазов и допълни, че въпреки инцидента той има всички шансове да доживее дълбоки старини. Всички останали артерии са здрави.

За лекаря било изненадващо, че пациентът нямал нито висок холестерол, нито фамилна обремененост, нито е подложен на силен стрес - студент е. До последно катерил планинските върхове и се любувал на българските пещери. Именно при едно такова катерене получил първите болки. Д-р Лазов казва, че не за пръв път практиката го среща с толкова млад човек с инфаркт. Преди време е лекувал и 17-годишен с такава диагноза. Съветът му към българите е да не пушат, да не ядат тлъсти храни и повече да се движат.