Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земният трус е усетен в 7,54 ч. тази сутрин с епицентър на 5 км североизточно от Батановци, на 4 км северозападно от Перник и на 28 км западно от София, с дълбочина 2 км. Жителите на миньорския град и околностите усетиха труса, но масова паника няма.

Геофизичният институт на БАН също отчита труса с магнитуд 2,8 по Рихтер, но с дълбочина 15,5 км. Епицентърът на труса според БАН е северозападно от Перник, югоизточно от село Мещица, югозападно от село Дивотино и югоизточно от село Витановци. Няма данни за пострадали и материални щети.

Още един трус е регистриран рано тази сутрин на територията на нашата страна в Пловдивско. Земетресението е с магнитуд 2, 4 по скалата на Рихтер и е усетено в 5,37 ч., с епицентър на 8 км североизточно от Садово, на 21 км източно от Пловдив и на 149 км източно от София, с дълбочина 15 км. БАН отчита и това земетресение с епицентър югозападно от Белозем, източно от Маноле и северозападно от Поповица, Пловдивско. Няма пострадали и материални щети.