Ресорът „Бюджет и финанси” в ЕК, който може да получи Кристалина Георгиева, може да се окаже трамплин към още по-сериозни позиции в Европейския съюз и да ускори влизането ни в Еврозоната. Така експерти коментират разпространената от Нова телевизия информация, че на Кристалина Георгиева е предложен именно този пост.
Големите надежди за втория пост в Еврокомисията сме си ги попарили сами. Или поне така смятат експертите по външна политика. „Кристалина Георгиева беше силен кандидат, но за съжаление България е слаб кандидат за тази позиция”, смята Соломон Паси. „Това, че българско име беше в конкуренцията, е успех за България. То вдига позицията ни в преговорите за разпределение на ресори и отговорности в новата Комисия”, смята Кристалина Георгиева.

А позицията ни се е вдигнала до един от най-сериозните ресори – „Бюджет и финанси”. Макар и засега неофициално. „Това, което мога да кажа със сигурност, е, че ще бъде значителна ролята и че аз ще работя така че да помагам за доброто име на страната ни”, заяви Георгиева. Досега за бюджета и финансите отговаряше поляк. Представител на една от най - „тежките” страни от новите членки. След това Полша се прехвърли към президентския пост. И така по пътя на логиката, шанс да расте в йерархията има и нашата родина.

„Би било много силен знак за България, ако получим този пост”, смята Соломон Паси. „Ако българин получи този портфейл, морално и политически би принудило България да се присъедини към Еврозоната”.

Доверяването на ресор „Бюджет и финанси” обаче не бива да се тълкува погрешно. Еврокомисарите имат определени функции и задължения, но в никакъв случай не могат да си позволят да лобират или да изискват специално отношение към държавата, от която идват. Така че ако някой се е надявал да си оправим финансовото състояние чрез специално отношение - излъгал се е.

„Това би било проява на лош вкус. Еврокомисарят трябва да се грижи за целия ЕС”, обясни Соломон Паси. Еврокомисарите нямат право да искат или да приемат инструкции от никое правителство. Или поне това е записано в договора за Европейския съюз. Независимостта си подчертават и с няколко чисто протоколни и неписани правила. Например – комисар никога не бива да казва „моята страна”. Простено му е само ако е нов в занаята. Но пък успешно може да замести израза със „страната, която най-добре познавам”.