Мария Габриел ще донесе повече пари за образование и наука у нас, коментира пред БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Във вторник бе обявен съставът и ресорите на комисарите в новата Европейска комисия. Досегашният еврокомисар по цифровизация Мария Габриел вече ще е с портфейл “Иновации и младеж”.

Според Вълчев ресорът за образованието и науката е ресор за бъдещето. Надяваме се България максимално да се възползва от това, каза той.

Досега двама комисари отговаряха поотделно за научните изследвания и за образованието и културата, припомни Вълчев и заяви, че голяма част от значимите научни изследвания в световен мащаб се извършват благодарение на финансирането от Европейската комисия.

Надявам се България максимално да се възползва от ресора, въпреки че, особено в областта на научните изследвания, голяма част от средствата са концентрирани в по-големите страни. Те са насочени на принципа на върхови постижения – там, където има по-голяма концентрация на учени. Сега този процент от средства, които са за останалите страни, е гарантирано разширен. Предизвикателство към нас е да направим нашите научни организации и висши училища по-свързани и да участват в по-голяма степен в европейската наука. Водим тези разговори и ще предприемем конкретни политики за това. Този ресор е възможност за нас, убеден е министърът на образованието.