Компании в София търсят програмисти, на които да плащат заплата от 5993 лева. Това става ясно от публикуваните обяви за работа за столицата на електронната трудова борса на Агенцията по заетостта. В също време предлаганата заплатата на хора, невъоръжената охрана, помощния персонал и чистачи е около 340 лв. Приблизително такава заплата се предлага и за фризьори и козметици, съобщава econ.bg.
В сравнение с програмистите учителските надници са над десет пъти по-ниски в София. За учители по общообразователна подготовка работодателите са готови да дадат по 530 лв. месечно възнаграждение. В Карлово обаче се търсят учители по изобразително изкуство и музика, който ще взимат мизерните 120 лева заплата. Като цяло в страната учителската заплата е около 500 лева, става ясно от данните. За административни специалисти също заплатата е около 500-600 лева в София. Поне 600 лева надник се предлага и за сервитьори и бармани в столицата.

Освен програмистите добро заплащане се предлага и за инженерните специалности. Така например в момента в бюрото има две обяви за инженери по електротехнологии, на които се предлага заплата от 2650 лв.

4000 лева заплата ще взима специалист по техническия надзор за строежа на газопровода „Южен поток България“, става ясно още от обявите на агенцията. За тази държавна длъжност може да се кандидатства до 3 септември, но мястото е само едно.

За магистър-фармацевт има предложения за работа със заплата от 1100 лева, става ясно от регистъра на Агенцията по заетостта.

Предлага се и работа за шофьори на лекотоварни автомобили като заплатата там започва от малко над 500 лева. За същите пари се търсят и секретарки с общи функции в столицта. За продавачи в магазини заплащането започва от 400 лева.

На практика във всички високоплатени предложения за работа се изисква от хората да имат висше образование и да знаят поне два езика, става ясно от справката.

Като цяло заплащането в страната е по-нископлатено, отколкото е това в София, става ясно от предлаганите места за работа. В същото време не всички работодатели са посочили каква заплата предлагат на служителите си. Според изведените данни в другите областни градове рядко фирмите предлагат заплата за над 1000 лева.

Към края на миналата седмица в е-борсата има обявени близо 4500 свободни работни места. Активните профили на търсещите работа обаче са много повече и сега са над 352 000. В края на юли в бюрата по труда са регистрирани 347 249 безработни. Към същата дата обявените места за всички бюра по труда са били близо 13 хил., става ясно от данните на агенцията.