Има странни числа около избирателните списъци, излизащи от МВР, ГРАО и НСИ и парадоксални несъвпадения. Има разлика между НСИ и ГРАО плюс 950 000 пълнолетни души.

Това заяви на заседание на Гражданския борд за честни избори към Министерски съвет социологът проф. Михаил Мирчев, предаде репортер на БГНЕС. Мирчев добави, че 5 млн. и 500 хиляди са издадени и валидни лични документи от МВР. Ако това число е вярно, реалните избиратели са от този порядък, поясни той. Социологът припомни, че през 2013 г. разликата между НСИ и ГРАО е била плюс 900 000 души.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Кунев заяви, че цифрата 5 милиона и 500 000 не е вярна и ще направи проверка.

От своя страна директорът на ГРАО към Регионалното министерство, Иван Гетов заяви, че нямало нищо ново в законодателството в посока на мъртвите души, затова била и разликата в числата. Според него, законодателят трябва да направи нов стандарт за изготвяне на избирателните списъци, тъй като в момента ГРАО прави това, което е записано в Изборния кодекс.

Избирателните списъци се издават по настоящ адрес. Няма мъртви души, а хора, които законово присъстват в избирателните списъци у нас или в чужбина и има избиратели, които няма да използват правото си на глас, защото секциите са отдалечени или нямат желание. Изборните списъци дават право на всеки избирател да упражни правото си на глас, добави той. Гетов поясни, че предварителните избирателни списъци ще бъдат актуализирани отново и ще са готови непосредствено преди изборите. А всички, които са заявили желание да гласуват в чужбина ще бъдат заличени от избирателните списъци в страната.

Директорът на ГРАО коментира още, че предварителните списъци са в близост до избирателните секции и всеки избирател може да направи справка за секциите, където да гласува посредством ЕГН и името си. Предстояло и финализирането за електронното информиране на избирателите, чрез СМС-си и стационарни телефони. Всеки, който има желание може да изпрати на СМС ЕГН-то и името си и да получи информация къде да гласува. По същия начин може да получи информация къде да гласува безплатно на стационарните телефони.