Учебници и тетрадки, раници и несесери, помагала, химикалки, моливи и флумастери се търсят все по-активно в книжарниците заради наближаващия първи учебен ден. подготовката е най-вълнуваща за първолаците, предаде репортер на БГНЕС.

Макар до 15 септември да остават две седмици, родители и техните деца вече се подготвят за началото на учебната година. Най-развълнувани по традиция са първолаците, които за първи път ще стъпят в класната стая и се нуждаят от всички необходими пособия.

"Време е родителите да се подготвят и започват да идват все по-често", разказа пред БГНЕС продавачка в голяма столичната книжарница. "Извадили сме помагалата, заредихме голям брой тетрадки, а съвсем скоро ще пристигнат и учебници", добави момичето, което помага на деца и родители да направят най-добър и подходящ за бюджета им избор.

"Всеки идва със списък от училището, като за най-малките списъкът е най-подробен – моливчета, гумички и всичко останало", разказа продавачката. По думите й, подготовката за първия учебен ден не е никак евтина и родителите са принудени да отделят сериозни суми, особено когато ще имат първокласници. "Най-мащабно е пазаруването за първокласници, а детето винаги иска най-красивата раница, която се пълни с всичко останало, необходимо за първия учебен ден", споделя момичето.

Най-често в книжарницата влизат първолаци и техните родители, тъй като децата държат сами да избират своите пособия, техните цветове и разновидности. Малчуганите държат да си харесат картинките, подвързиите и химикалките и за родителите не винаги е лесно да удовлетворят всяко желание на детето си. По-рядко в книжарницата влизат родители без своите деца, които търсят конкретни учебници или помагала, разказа служителката на книжарницата.

Не липсват и деца, които са притеснени и доста изплашени от предстоящото ново и непознато предизвикателство. По-притеснителните малчугани се нуждаят от по-дълга подготовка за първия учебен ден, съветват специалисти. Хубаво е родителите да опитат да изградят навици у своите деца от по-рано, както и непременно да ги взимат със себе си, когато избират тетрадки, раници и пособия, за да създадат у детето чувство на очакване и радост. Най-важното е родителите да не прехвърлят върху децата финансовите си проблеми и да се стараят да направят така, че да удовлетворят желанията им по-цветен асортимент от необходими пособия.

Все още опашките в книжарниците не са големи, но в последните две седмици служителите им очакват повишен оборот и брой клиенти. По-голямата част от софиянци все още са в отпуска и почиват извън града, а по традиция големите навалици предстоят в последните два уикенда преди 15 септември, признават търговците.

Спокойно засега е и на пл. "Славейков", където родители на по-големите деца могат да се снабдят на малко по-ниски цени с използвани учебници. Тепърва обаче предстои децата да разберат с кои конкретни учебници ще работят техните преподаватели, преди да тръгнат на пазар.

БГНЕС припомня, че 63 966 деца ще чуят звънеца за първи път. С 370 повече първолаци ще прекрачат училищния праг на 15 септември 2014 г. Увеличението е спрямо броя им през миналата година. Според експерти от просветното министерство по-големият брой малчугани тази година се дължи на високата раждаемост през 2007 г., когато са дошли на бял свят повечето от днешните първолаци. Според данни от националната статистика тогава у нас са проплакали 75 915 бебета.

Най-много дечица и тази година ще има в столицата - 9989 хлапета ще напълнят класните стаи. Следват област Пловдив с 6363 деца и бургаска, където на училище се очаква да тръгнат 4552 първолаци. Най-малко деца очаквано просветните власти отчитат във област Видин.

Близо 2000 са училищата, които ще отворят врати на 15 септември. И тази година ще има пусти дворове – това лято заради липса на деца бяха затворени 10 училища, сред които 3 професионални гимназии.