Войната в Украйна застрашава да предизвика ядрена катастрофа, тъй като в района на бойните действия има 15 атомни централи, които не са защитени от бойни действия. Германският клон на „Грийнпийс” предупреди, че никога досега не са водени бойни действия в район с такава гъстота на атомни централи.

15 атомни централи, изследователски ядрени реактори и радиоактивен отпадък. Бойните действия в Украйна могат да предизвикат втори Чернобил, предупредиха вчера експерти в Германия. Местният клон на „Грийнпийс” посочи 15 атомни реактора, които се намират в близост до военните действия и припомни, че атомните централи не са подсигурени срещу танкови снаряди или непрекъснати внезапни спирания на тока.

Нито една атомна централа в света не е подсигурена срещу бойни действия с тежки оръжия, каквито се използват в Украйна, заявиха от Грийнпийс. Само в Запорожието, например, се намират 100 специални хранилища за използвани радиоактивни пръчки. Към това се прибавя фактът, че атомните централи в Украйна са толкова стари, че де факто не би трябвало вече дори да бъдат в употреба и рискът от аварии и без военни действия е висок. Пред геманското радио ВДР членът на украинския атомен надзорен съвет Николай Стайнберг в официална декларация заяви:

Военни действия, които се водят с конвенционални оръжия, но в близост до атомни централи, рано или късно ще превърнат конфликта в ядрен!

Експерти предупреждават, че и двете страни използват модерни оръжия и бомби по 1500 кг, които могат да разбият дебели бетонни стени.  Според ВДР НАТО в момента разработва сценарии как да действа, ако атомна централа бъде превзета от военни.