Експериментално лекарство срещу ебола излекува всичките 18 маймуни, които бяха заразени със смъртоносния вирус в рамките на изследването, предаде Асошиейтед прес. Това дава надежди за разработване на терапия срещу заболяването.

Маймуните приемали лекарството ZMapp три до пет дни след като били заразени с вируса. Тогава повечето от тях показали симптоми на болестта. Това е с няколко дни по-късно, отколкото при тестването на всяко друго експериментално лекарство срещу ебола.

Лекарството напълно защитило и 6 други маймуни, които приемали малко по-различна негова версия три дни след инфекцията в рамките на пилотен тест. Въпросните две изследвания са първите тестове с маймуни, които са приели ZMapp.

"Подобрението бе отвъд най-смелите ни очаквания", заяви ръководителят на изследването Гари Кобингър от Канадската агенция за обществено здравеопазване в Уинипег.

"Резултатите от това изследване с животни са много впечатляващи", увери директорът на Американския национален институт по алергиите и инфекциозните болести д-р Антъни Фаучи.

Не е ясно обаче какъв ще е ефектът от лекарството върху хората, на които са нужни 21 дни, за да покажат симптоми на болестта. Освен това те не се заразяват по същия начин като маймуните в лабораторна среда. Според редица експерти е много окуражаващо, че животните се възстановили, след като били лекувани, макар че заболяването им било в напреднал стадий.

Междувременно Либерия съобщи днес, че забранява на моряците на търговски кораби, акостирали в пристанищата й, да слизат на брега, тъй като епидемията от ебола, която вилнее в Западна Африка, не е овладяна, предаде Франс прес.

"На никого без изключение няма да бъде позволено да слиза на сушата", предупреди Матилда Паркър, служителка от администрацията на четирите пристанища на Либерия - страната, най-силно засегната от епидемията.