55% от жените под 30 г., извършили ин витро процедури в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, са постигнали бременност.
Все още говорим за метода ин витро като за нещо иновативно, но в действителност през 2013 г. отбелязахме 25 години от първата ин витро процедура у нас, осъществена от доц. Атанас Щерев и доц. Илия Ватев. Разбира се, през тези години асистираните репродуктивни технологии и репродуктивната медицина като цяло са отбелязали огромен напредък. През далечната 1987 г. в България се поздравяваме с първите бременности след ин витро, но все пак успешните случаи в началните години от приложението на технологията у нас са били 3-4 годишно общо за цялата страна.

Понастоящем всяка година се реализират няколко хиляди бременности, заченати в клиниките по асистирана репродукция в страната. И ако в зората на ин витрото в България средната успеваемост в общата група на жените от всички възрасти е била около 10% на ембриотрансфер, то в момента тя е около 35-40%. Увеличението е близо 4 пъти за последните 20 години. За пример през миналата година 55% от жените под 30 г., извършили ин витро процедури в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, са постигнали бременност. За сравнение в периода 1988-1998 г. средната успеваемост при тези жени е била едва 15%. На свой ред лечението за забременяване на жени в по-напреднала репродуктивна възраст над 35-40 години се налага все по-често и това е обусловено от социални, културни и икономически фактори в България. И тук е отбелязан значителен напредък. В първото десетилетие от приложението на ин витро методиката (1988-1998) средната успеваемост в тази група е била около 3%. За миналата година лекуваните в Медицински комплекс „Д-р Щерев” двойки, при които жената е над 40 г., се радват на 25% постигнати бременности. В групата на жените от 31 до 39 годишна възраст също се наблюдава общата положителна тенденция на значително повишаване на успеваемостта. В тази група в пъти са се повишили постигнатите бременности при различни фактори за безплодие, като например при хормоналния стерилитет и при т.нар. мъжки фактор успеваемостта е достигнала над 50%.

Тази положителна тенденция се дължи както на натрупания през годините опит и на напредъка на диагностичните възможности на репродуктивните специалисти, така и на развитието на ембриологията, генетиката и имунологията. Значение оказват също и внедряването на нови методики и инвестициите в най-модерно оборудване. Само през миналата година ин витро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е въвела последно поколение оборудване за прилагането на три нови методики за повишаване на успеваемостта при ин витро – ембриоскопия, spindle view и IMSI. Благодарение на различни нововъведения в клиничната, ембриологичната и биологичната практика през последното десетилетие се повишава в пъти успеваемостта при диагнози като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, мъжки фактор и др. В резюме ин витро лечението на безплодие в България е отбелязало голямо развитие, поради което много от считаните за безнадеждни случаи преди имат шанс за успешно зачеване днес.

И все пак всеки, който се е сблъсквал с репродуктивен проблем, налагащ прилагането на асистирана репродуктивна технология, е наясно, че ин витро методиката не е панацея. Много често успехът не се постига с първата процедура. Любопитно е какви са средните шансове за успех при първи и всеки следващ пореден опит в общата група на всички двойки от различни възрасти и различни причини за безплодие. Данните на Медицински комплекс „Д-р Щерев” на база на процедурите, извършени в лечебното заведение в последните 10 години, показват, че т.нар. кумулативна успеваемост е следната:

Сред жените/двойките, извършили само една процедура, са забременели общо 35,4%. В групата на жените/двойките, които са извършили два опита, до успешна бременност са достигнали почти половината, или 49 %. Сред тези, които са извършили три ин витро процедури, са заченали малко над 60%. В групата на жените/двойките, които са извършили четири опита, успешно зачеване са постигнали 61,2%. Сред жените и двойките, които са решили да продължат лечението си въпреки предходните неуспехи и са провели пет и повече ин витро процедури, до бременност са достигнали 62,3%. Данните показват, че най-рязко се покачват шансовете за успех след първата и втората процедура, съответно при втория и третия ин витро опит. Това се дължи на факта, че ин витро методиката освен своята терапевтична роля при лечението на безплодие изпълнява и диагностична цел. Най-често лекуващите екипи от репродуктивни специалисти – лекари, биолози и ембриолози, получават важна допълнителна информация за качеството на яйцеклетките на жената, за тяхното взаимодействие със сперматозоидите на партньора и за характеристиките на получените ембриони в хода на самата процедура. Тази информация се използва за създаване на план за поведение, за назначаване на допълнителни изследвания, за предприемане на допълнителни гинекологични или андрологични интервенции, както и за прилагане на техники за повишаване на успеваемостта в ин витро лабораторията, в подготовка и изпълнение на последващия ин витро опит.

Представените данни потвърждават мотото на репродуктивния екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев” – „Опитът е от най-голямо значение за успеха.” Тук се има предвид както натрупаният дългогодишен професионален опит на лекарите, ембриолозите и биолозите, така и поредният опит на борещите се за зачеване двойки. Положителната новина е, че с напредъка на репродуктивната медицина у нас все повече двойки, които навреме са потърсили специализирана помощ, имат шанса да постигнат успех и да получат „благата” вест за тяхното мечтано бебе.