Д-р Петър Хаджимитев е роден през 1941 г. в Свищов. Завършил е медицина във ВМИ-Варна и има специалности „Хирургия“ и „Детска хирургия“. Дълго време е началник на Хирургичното отделение на болницата в родния си град, а през 1989 г. е поканен да оглави отделението по детска хирургия в русенската болница. От миналата година д-р Хаджимитев е част от екипа на МБАЛ „Медика“.

- Д-р Хаджимитев, какво представлява хернията?
- Хернията е преминаване на коремни органи като тънко или дебело черво, було, стомах или части от тях, обвити в херниален сак, през дефекти на коремната стена навън или в други кухини.
Ингвиналният /слабинен/ канал е нормална анатомична структура - канал с дължина около 4-5 см, който съдържа семенната връв при мъжа и облата маточна връзка при жената. При определени обстоятелства стените на този канал са с намалена здравина и част от органите в коремната кухина преминават през него. Това може да доведе до болка и невъзможност за връщането на коремното съдържимо, като са възможни и увреждания на чревната стена, налагащи спешна оперативна интервенция.
Важно е да се знае, че хернията не търпи обратно развитие и с времето става по-голяма.
- При мъжете или при жените се появява по-често?
- Заболяването се среща и при двата пола, като честотата е 10 пъти по-висока при мъжете. Може да е вродено или да се развие на някакъв етап от живота. Изобщо при момченцата най-чести са ингвиналните хернии, а при момиченцата - пъпните.
- Какво е пъпната херния?
- Тя представлява вдлъбнатина на коремната стена. Хлътването се обуславя от липсата на мастна тъкан и плътното срастване на кожата за ръбовете на пъпния пръстен. У плода пъпният пръстен е изпълнен с пихтиеста ембрионална съединителна тъкан, през която преминават пъпната вена и пъпните артерии. След раждане и прекъсване на пъпната връв съдовете закърняват и този отвор се сраства както с пръстена, така и с кожата. В горния участък на отвора, където се намира остатъкът от пъпната вена, остава малко пространство, в което липсва здрава подложка от съединителна тъкан. То е покрито отвътре само от напречна фасция и представлява най-слабото място в областта на пъпа. При повишаване на вътрекоремното налягане то се разширява и през него пролабират коремни органи. Така се образува пъпната херния.
При деца, които страдат от колики, плачат много, напъват се поради кашлица, запек или друга причина, пъпният пръстен постепенно се разширява и се оформя като херниален отвор. Херниалният сак е малък, има големина на череша до орех. Хернията се вижда като малка кръгла подутина, която лесно се прибира в легнало положение и тогава се опипва пъпният пръстен, който пропуска въведения в него показалец.
- А момчешката херния как се получава?
- Основната причина за възникване на слабинна херния е повишаване на вътрекоремното налягане, което се получава при скок от високо при по-големите, напъни за уриниране и дефекация, кашлица и др. Вродената ингвинална херния се появява още през първата година след раждането. Среща се по-често у момчета, което е във връзка със спускането на тестиса в скроталната торбичка и по-често възниква от дясната страна.
- Може ли да има усложнение на хернията?
- Най-често може да настъпи заклещване на хернията. Това усложнение е придружено с остра болка в областта, невъзможност за прибиране на хернията, подуване на корема, спиране на отделянето на газове и изпражнения. При ненавременно лечение заклещването може да доведе до пробив в стената на черво или друг кух орган и развитие на разпространено възпаление на коремницата - перитонит. Това състояние е пряко застрашаващо живота и налага спешно оперативно лечение.
- Операцията единствен вариант ли е?
- Това не е сложна операция, ако е планувана. Вродената херния при деца трябва да се оперира в срочен порядък поради опасност от заклещване. Препоръчва се оперативното лечение при момиченцата да се извърши след поставяне на диагнозата, независимо от възрастта, поради опасност от заклещване на яйчника. При момченцата операцията се извършва не по-рано от навършване на двумесечна възраст.
Неоперативни методи за лечението на херниите не съществуват и не се препоръчват.