Нов директор ще има от утре Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. На мястото на Георги Георгиев се връща Павлин Цонев, който бе начело на агенцията от 2011 до 2013 година.
Цонев е офицер от Военноморското училище „Никола Вапцаров“ във Варна и инженер от Русенския университет, има опит като военен и цивилен капитан на кораби, както и като технолог и шеф на машиностроителна фирма.
Георгиев е инженер и един от най-опитните специалисти в АППД с дългогодишен стаж в агенцията, освен това е сред най-добрите познавачи на реката у нас. Той бе сменен по времето на ГЕРБ и възстановен от кабинета Орешарски, сега отново го пращат зад борда.
Вчера получих заповед на служебния министър Христина Ангелкова за уволнението ми по целесъобразност. Обадих се на министърката й казах, че можеше да ме извикат да си подам молбата, а не да ме гонят така. Беше ми ясно, че това ще се случи, но не очаквах да е по този начин. Целият ми живот е свързан с агенцията, влагал съм всичките си знания и умения в работата си и не разбирам какво значи „по целесъобразност“, каза огорчен Георги Георгиев.
С друга заповед на Ангелкова вчера бившият председател на областния съвет на БСП в Русе Светослав Мичев е освободен от Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и мястото му бе заето от Десислава Димитрова.