Един милион лева пристигнаха в община Мизия за пострадалите хора от наводненията, съобщи председателят на Общинския съвет Диана Вичева, цитирана от "Трибали".
По думите на Вичева, от тези средства 300 хиляди лева са планувани за училищата. "На този етап не мога да кажа конкретно останалите 700 хиляди лева как ще бъдат разпределени”, уточни още общинската шефка. Тя заяви, че еднократната помощ от по 325 лева са изплатени още миналата седмица и вече са започнали да ги раздават много бързо, почти веднага и хората вече са си ги получили.

"На общински съвет взехме решение за сформиране на Обществен съвет, в който ще влиза представител на БЧК, аз като председател на Общински съвет, секретар на общината и по-нататък средствата ще бъдат разпределени на хората", поясни Вичева. Тя подчерта, че най-важното за хората е да си възстановят жилищата, тъй като това е нормално.

"Има и друг проблем в Мизия и това е, че голяма част от населението е безработно или пък, ако работи е на минимална заплата”, добави Вичева. Тя посочи, че хората продължават да искат по-бързо да минат комисиите и да им бъдат отпуснати пари.

"Вчера кметът на Мизия Виолин Крушовенски обясни на хората тук, че финансовите средства, които се очакват да им бъдат отпуснати са въз основа на данъчна оценка, а тя в Мизия е много ниска и е около 1000-2000 лева на къща, което е малка сума и с нея няма да може да се свърши никаква работа", поясни Вичева. Според нея, тези пари само за материалите няма да стигнат като финанси и трябва да минат комисиите и да направят имуществените оценки във всички къщи.