Летящите с учебна цел над Кърджалийско и Смолянско модерни самолети „МиГ 29" на българските Военно-въздушни сили може да са заглушили авиониката на стария „А 7 Корсар", който пламна на 26 август сутринта на 4 км от Маказа и се разбира край Комотини. Това е една от версиите за инцидента, твърди 24rodopi.com.
„А-7 Корсар" е спрян от производство през 1984-та година. Това е самолет 3-то поколение, докато многоцелевите съветски изтребители „МиГ 29" са от 4-то поколение. Интересното е, че по едно и също време и от двете страни на границата се провеждат учебни полети. Разбира се, заглушаването е в сферата на теорията, но трябва да се провери. Гръцките военно-въздушни сили обявиха, че провеждат разследване и причината ще се изясни. Пилотът е в болница. Първото съобщение на гърците е за механична повреда, но не е ясно какво се изписало на борда", обяснява пред 24rodopi.com военен експерт.

Гърция е получила 60 броя „А-7 Корсар" от САЩ през 70-те години – 52 бойни самолета и 8 учебно-бойни, които също можели да бъдат въоръжени при нужда. Фирмата-производител на легендарните машини „Линк Темко Волт" фалирала през 2000 година. За „А7 Корсар" се знае, че изкарали Виетнамската война и за времето си са били най-модерните самолети.

Щурмовият самолет "А-7 Корсар" пламна на около 4 километра от Маказа тази сутрин и се разби в покрайнините на Комотини. Пътуващи за плажовете в Северна Гърция нашенци наблюдаваха спасителната операция.

"Два самолета са прелитали в района на Нимфея, най-близкото до България село. Единият започнал да пуши и паднал в района, който е между граничния пункт "Маказа" и Комотини. Пилотът се казва Спирос Созос. Машината е летяла в посока от Нимфея към Комотини, пилотът е предотвратил разбиването на самолета в града", предаде вчера от Комотини кореспондентът на 24rodopi.com Аспасия Димас.
Според неофициални източници, машината пламнала на около 4 км от Маказа, а се е разбила на около 15 км от границата. "28-годишният пилот, който катапултирал, започнал да източва горивото, като разбрал, че самолетът ще се разбие. След още 10-ина км полет, машината паднала преди Комотини", предаде нашият кореспондент.

От около месец в Родопите пък се провежда българо-американско-румънско учение. Пилоти летят ниско над сградите в Кърджали, Смолян и другите градове.