Златната медалистка по физика от казанлъшката математическа гимназия "ПМГ Никола Обрешков" Катерина Найденова, остава без стипендия за успех. Това се случва не заради понижение на успеха, а заради натрупани извинени отсъствия от учебните часове.

Майката на златното ни момиче изказа своето възмущение от това. Според нея детето не е посещавало учебните занятия по ред причини: подготовка за олимпиади, подготовка за кандидат-студентски изпити и боледуване. "Аз заставам зад всяко едно отсъствие на дъщеря си", категорична е Юлия Найденова.

"Ходих при директора, поисках обяснение, поисках отмяна на това решение. Той каза, че не може да застане пред комисията и да защити ученичката на математическата гимназия. Явно не е донесла достатъчно награди и постижения, за да застане зад нея и да се гордее с този ученик", допълни майката.

Катерина е кандидатствала и е приета в Станфордския университет в САЩ. Вестта, че Катето ще учи с децата на сенаторите на Америка обаче е помрачена и от вестта, че тя няма да получи сумата от 50 лева като стипендия от сегашното й училище.

"Смятам, че се толерира посредствеността. Детето ми щеше да получава стипендия, ако присъства в часовете, даже ако не изкарва успех, защото тя има право на социална стипендия, тъй като се отглежда без баща. Тя може да стои в часовете, да блее и да получава социална стипендия. Да не кандидатства никъде, да бъде една посредственост… А тя е допринесла за държавата, за града, за хората. Вместо да се гордеят с това, директорът, който е държавен служител, с неговото решение, воден от някакви нормативни рамки, доказва, че държавата се подиграва с гражданите си", каза още майката на Катя.

Директорът на "ПМГ Никола Обрешков" – Стефан Дамянов обясни как и защо се е стигнало до тази санкция срещу златната медалистка. По вътрешен правилник на гимназията, на всички ученици надхвърлили 33 извинени отсъствия, се спират стипендиите за успех. Той обясни също, че отсъствията за участие в олимпиади и други форми на образователни състезания не се зачитат. "Отсъствията, ако бяха само заради това, че Катерина Найденова е участвала в международната олимпиада в Москва, нямаше да се зачитат. Защото съгласно нашите правила, всички ученици, които участват от името на училището в олимпиади, състезания или други изяви, те се считат, че са на училище и стипендията не им се отнема. За съжаление, в периода в който, Катерина е натрупала тези отсъствия, от 1 ноември до 26 ноември, не е била изпратена от училището на състезание, олимпиади или някакво друго мероприятие, организирано от училището", обоснова се директорът на училището.

Последната голяма награда на Катерина е от Международната олимпиада по експериментална физика в Москва. Тя и отборът се завърнаха преди дни с голямата отборна награда ГРАНД ПРИ, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Катерина е обявена и за най-добрата млада жена физик в света.