България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.
На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов състав на Комисията, председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност. Страната ни, която ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, ще защитава кандидатурата на досегашния член на Комисията Кристалина Георгиева за Върховен представител.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари. Встъпването в длъжност на новата Европейска комисия е предвидено за 1 ноември 2014 г., а на новия председател на Европейския съвет – на 1 декември 2014 г. В същото време вестник "Файненшъл таймс" заяви, че европейската дипломация ще бъде поета от спорната Фредерика Могерини.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри и проект на позиция на българската страна за участие в неформалното заседание на Съвета „Общи въпроси“, което ще се проведе на 28 и 29 август в Милано.

Основните теми в дневния ред на Съвета са прилагането на приоритетите на ЕС за следващите пет години и подобряване ефективността на функциониране на ЕС. Ще бъдат обменени и мнения по приетата от Европейския съвет Стратегическа програма на Съюза в период на промени. Ще се разгледа предложението на Италианското председателство всеки месец Съвет „Общи въпроси“ да обсъжда напредъка по един от петте приоритета в Програмата. Ще бъде дискутирана също така връзката между методите на работа и форматите на Съвета и изпълнението на приоритетите на ЕС, най-вече – насърчаването на растежа, заетостта и конкурентоспособността, съощиха още от правителствения прес офис.