Хората в Мизия са обезверени, забравени и оставени да се справят сами. Домовете на над 1 200 души са негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък са срутени или трябва да бъдат съборени.

Днес те отново ще протестират, както и вчера. Заплашват, че покъщнината им, която за нищо не става вече, ще я струпат на главния път и ще я запалят.

"Допреди 25 дни имах къща, децата и внуците ми идваха, а сега нямам нищо. Би трябвало държавата да помогне. Не се знае кой е виновен", коментира една от потърпевшите и допълни, че ходят и спят по приятели, предаде Нова телевизия.

Хората казаха, че нямат застраховки на имуществото си. "Не го правят, защото нямат такава практика. Ще разчитат основно на държавната помощ", коментира кметът на града Виолин Крушовенски. Той добави, че данъчната оценка на къщите е ниска. "Тя е не повече от 4-5 000 лева", допълни той. Според него хората са сърдити, защото им е станало ясно, че данъчната оценка на имота ще е единствената помощ, която ще получат.

Градът е заринат с тонове боклуци, защото нито една фирма не иска да ги извози без заплащане. "В момента работят шест камиона и четири багера, които извозват боклука и мисля, че ще се справят. Полицията и жандармерията охраняват града и засега няма сигнали за влизане на вандали в къщите", каза Крушовенски.

"На кога да съм ядосан? На държавата, която я няма от 20 години. Няма да гласувам. Никой не работи за държавата и за решаване на проблемите на хората", беше категоричен един от жителите на Мизия.

Хората бяха категорични, че ще отстояват правата си. "Всичко е унищожено и ние не сме виновни за това", споделиха още те. "Напрежението може да ескалира. Идва и първият учебен ден", предупреди кметът на града.