Над 2 000 водачи са санкционирани само в София от началото на годината, защото са отнели предимство на пешеходна пътека. Оказва се обаче, че глобените пешеходци са почти два пъти повече - 4206.
Причината - пресичане на забранени места или на червен светофар. Някои от тях дори са си направили пробиви в мантинелата и пресичат булеварди, по които колите летят с поне 70 километра в час. Само за 10 минути на оживен булевард през така наречения „пробив" преминаха седем души.
Най-големите хулигани на пътя според пътните полицаи са велосипедистите, които масово не спазват никакви правила за движение по пътищата.
„Основният ни проблем при тях е, че където има обособено платно за движение на велосипедисти, те не го използват, трето трябва да бутат колелото на пешеходна пътека, те не го правят", коментира пред Нова телевизия Любомир Костадинов от агенция „Пътна полиция".
Всички нарушители - велосипедистка и пешеходци, бяха глобени с 20 лева. За да спрат нарушенията обаче, според пътните полицаи, е нужна смяна на манталитета. Затова и наесен те влизат в клас, за да научат поне децата, че правилата са това, за да се спазват.