Икономиката се отлепи от дъното – промишленото производство ще запише ръст от 4,1% за тази година, а като цяло икономическият ръст ще бъде 0,8%, коментира в ефира на БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него от тази гледна точка агенцията за кредитен рейтинг S&P е понижила перспективата пред страната ни на базата на политически, а не на икономически мотиви. Стойнев обаче е убеден, че исканията на протестиращите са просто за оставка, а не срещу икономическата, финансовата или социалната политика на правителството на Пламен Орешарски.

Енергийният министър смята, че ако все пак се стигне до оставка на кабинета, в страната ще настане пълен хаос и затова правителството работело за пълен мандат от четири години.

Стойнев очаква през 2014 г. икономиката да нарасне с 1,8%, но заяви, че неговата цел е за по-бърз ръст, отколкото в "богатите държави, за да можем да ги догоним".

Той критикува и изказванията на опозицията както и на президента пред чужди медии. „Плевнелиев, като види чужда медия, и винаги оплюва страната”, обясни той и по този начин аргументира лошите нагласи към страната ни.

„За мен мотото на моя мандат ще бъде диверсификация”, категоричен беше още Стойнев. Той посочи, че това означава сигурност и именно затова страната ни водела преговори с Westinghouse за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. "Този блок ще замести излизащите от експлоатация пети и шести блок в централата", заяви той.

Министърът не пожела да коментира темата "Белене”, но допълни, че тези, които са спрели проекта, трябва да отговарят за това. Ядрената енергетика обаче е бъдещето на страната, убеден е енергийният министър.

„Ядрената енергетика се възражда в цял свят и не виждам нищо лошо в това”, коментира Стойнев. Той подкрепя и „зелената” енергия, но в България „сме отишли от едната в другата крайност”.

Що се отнася до „Южен поток”, министърът коментира, че изграждането на тръбата ще диверсифицира доставките и е в интерес на България. Самото строителство ще открие нови работни места и ще доведе до икономически ръст.

Енергийният министър обаче призна, че у нас в момента липсват квалифицирани кадри, които да участват в изграждането на газопровода. Това според него важи и за цялата икономика, включително и за ядрената енергетика.