Инспектори от Сливен, екипи от Бургас, специалисти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор от Пловдив започнаха от днес проверка на асансьорите в обществените сгради в три града - Пловдив, Пазарджик и Смолян, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

По принцип се контролират асансьорите в обществените сгради, а над 30 фирми само в Пловдив отговарят за поддръжката на общо 5000 асансьора. Последната подобна проверка в Пловдив преди два месеца установи нередности в асансьорите на УМБАЛ "Свети Георги",каза Райна Дончева, главен инспектор в ДАМТН. Днес бе проверена другата мегаболница в града.

В МБАЛ "Пловдив" инспекторите направиха проверка по документи, провериха дали са спазени предписанията, които касаеха предимно наводнени шахти, увериха се с очите си и с техническите съоръжения. Четири асансьора за пациенти, два служебни и два товарни има в една от най-големите болници в Южна България, те очевидно са недостатъчни за 15 етажната сграда. Само докато траеше проверката, единият от асансьорите се развали, а после бе "поправен" с бърз саблен удар от служител по поддръжката на болницата. Очевидно дефектът е ясен. Друг асансьор пък блокира на 12-ия етаж пред очите на проверяващите. Медийното участие в проверката се изрази най-вече в претоварването на един асансьор, който обаче въпреки това тръгна и се изкачи до върха. На въпроса защо изобщо е тръгнал, щом хората са били повече от предписаното, инспекторите отговориха, че по времето, когато той е произвеждан и монтиран, не е имало автоматично ограничение на натоварването.

Освен Окръжна болница, инспекторите проверяват днес и състоянието на асансьорите в най-високите блокове на Пловдив, известни като Преспите. До края на седмицата проверки ще има във всички областни градове на Южна България, в екипите обикновено има един представител на града домакин и един инспектор, командирован от другаде. Повод за проверките е инцидентът в София, при който развален асансьор уби една жена и тежко рани друга.