Български майстори занаятчии водят люта и епична битка за надмощие с евтините китайски сувенири ментета на Самоводската чаршия във Велико Търново.

И за голямо съжаление през последните години победата като че ли все повече накланя на страната на азиатските стоки. Родните и чуждите туристи предпочитат евтиното пред качественото и направеното на конвейер пред ръчната изработка, при която във всеки един сувенир майсторът е вложил и частица от душата си, пише "Монитор".

Самоводската чаршия в Търново е създадена през втората половина на XIX век като пазар на стопанска продукция и занаятчийски изделия. През годините на соца тя е уредена като етнографски комплекс с автентични възрожденски дюкянчета, в които майстори занаятчии пресъздават позабравените български занаяти. Тогава майсторите са били на заплата, а създадената от тях продукция се е продавала и парите са отивали в общинската хазна. В годините на демокрацията стана ясно, че общината няма излишни средства за "глезотии" като Чаршията. Майсторите бяха принудени или да напуснат дюкянчетата си, или да останат в тях, да плащат наем за помещенията, да работят на пазарен принцип и сами да реализират продукцията си. Някои напуснаха, но повечето, водени от любов към занаята си, останаха. Днес на Чаршията има десетина дюкянчета и работилници, а сред майсторите има майка и син рисувачи на керамика, ножар, златар, медникар, дърворезбар, сладкар и майсторка на кадаиф. Наред с дюкянчетата обаче през последните години на Чаршията се намърдаха и антиквариати и магазини за сувенири. В тяхното присъствие не би имало нищо лошо, ако не продаваха предимно китайски сувенири ментета.

Самите търговци признават, че мамят клиентите си като им пробутват китайски панички и статуетки на Царевец за произведени в България. Цените на китайските ментета обаче били в пъти по-евтини от произведенията на родните занаятчии. Така една декоративна керамична паничка родно производство, купена директно от майстора струва 5-6 до 10 лв., докато имитация на подобна паничка, изработена от неизвестен материал в Китай, струва стотинки. Подобно е положението и с магнитчетата за хладилник, българските знаменца и тениски с цветовете на родния трикольор. Голяма част от тях също са произведени в Китай.