Сериозни размествания настъпиха в червената депутатска листа от второто място нататък след заседанието на Областния съвет в четвъртък. След като видяха резултата, русенски социалисти коментираха, че той напълно обезсмисля решенията на общинската конференция в Русе.
Според гласуването в Областния съвет на второ място след водача Христо Белоев е бившият общински лидер Иван Иванов. 
Трети е олимпийският шампион от гражданската квота Таньо Киряков, а четвърти - ексобластният управител Венцислав Калчев.
Прави впечатление драстичното разминаване с листата, която гласува общинската конференция на БСП-Русе. В нея първи с равен брой гласове са ексдепутатите Екатерина Заякова и Таньо Киряков, втори също с еднакви  гласове - общинският лидер Божидар Йотов и Христо Белоев, а Венцислав Калчев бе на седмо място. 
Областният съвет обаче остави Заякова шеста, а придвижи напред Иван Иванов и Венцислав Калчев съответно на второ и четвърто място. Другият доскорошен депутат Добрин Данев бе изтеглен от дванадесета на пета позиция. Зам.областната управителка и областен лидер на партията Милена Хинкова от 5-та позиция слезе с 6 места надолу. Тя обясни това с решение на Националния съвет, според което било редно областните председатели да бъдат по-назад, за да бутат листата.
Както стана ясно, бившият кмет на Русе Божидар Йотов и неговият заместник Александър Неделчев са оттеглили кандидатурите си. Йотов е направил това още преди гласуването с мотива, че има други ангажименти.
Не съм изненадана, нито съм разочарована от това, което се случи в Областния съвет, тъй като и за предишните парламентарни избори на общинската конференция бях първа, а след това останах на четвърто място в листата, коментира Екатерина Заякова. И обясни, че причината за това се крие в устава на партията, който от 2008 година дава право на Областния съвет да преподрежда листата, независимо от решенията на общинските конференции. Затова тя съобщи, че след изборите ще инициира подписка за промяна на устава.
Не е нормално 29 души в Областния съвет да решават как да изглежда листата ни, при положение че на конференцията в Русе гласуваха над 100 делегати, коментира още тя. Според Заякова това незачитане на гласовете на форума демотивира социалистите и допълнително отслабва влиянието на БСП.
Така мислят и много други социалисти. Те не приемат, че решението кой да бъде на избираемо място ще зависи не от областния град, където членовете на БСП са над 2000 души, а от общинските лидери на по-малките населени места, които представляват около 400 души членска маса.
В подкрепа на промяната на устава се изказа и общинският председател Божидар Йотов. На Областният съвет са му дадени прекалено много пълномощия, които водят само до напрежение в партията, каза той. Затова не само в Русе, но и в другите големи градове били създадени конфликти при реденето на листите.
Подреждането на Областния съвет обаче не е окончателно. Във вторник предстои листата да бъде одобрена от Националния съвет, което дава шанс за нови размествания. Тъй като Екатерина Заякова се ползвала с авторитет на „Позитано“, местните не изключват, че тя може да се придвижи напред. На предишните парламентарни избори националното ръководство начело със Станишев не посмя да прави промени, Миков обаче може да реши друго, надяват се социалисти.