Приемни семейства спасяват средно по 3 деца в риск всеки ден. През първото полугодие на годината при приемни родителите са били настанени 642 хлапета. Това са изоставени бебета, деца, жертва на домашно насилие или такива, които са били отглеждани в лоши условия.

"Услугата приемна грижа се предприема само когато децата не могат да бъдат настанени при близки и роднини", уточниха от социалното министерство, цитирано от "Монитор".

В края на юни 2178 деца живеят при непознати семейства вместо при биологичните си родители. Броят на временните майки и татковци, съгласили се да приютят чуждо дете, е 2160. В момента 473 от тях чакат в дома им да бъде настанено хлапе. Делът на професионалните приемни семейства, т.е. на тези, които ще грижат за хлапе срещу заплащане, е 20 пъти по-голям от този на доброволните майки и татковци.

"През първите 6 месеца на годината в регистъра са вписани 260 приемните семейства, 256 от които професионални", обясниха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Професия приемен родител съществува от 2010 г., а за да могат кандидатите да я практикуват, е нужно обучение в центрове и фондации, доставчици на услугата.