Лаптоп, съдържащ поверителна информация, е бил откраднат от служебния автомобил на белгийския премиер Елио ди Рупо в центъра на Брюксел, съобщи порталът RTL. Кражбата е била извършена в понеделник, но медиите научиха за нея в четвъртък.

Полицията съобщи, че на хард диска са се съхранявали важни документи, свързани с вътрешната политика на Белгия. Според местната преса там имало и конфиденциални данни за кралското семейство.

Според телевизията кражбата е била извършена в понеделник вечерта, когато шофьорът на премиера излязъл от автомобила, за да се отбие в книжарница. По това време Рупо се е намирал в намиращ се наблизо фитнес център, където отишъл веднага след посещение в сградата на Европейската комисия.

За да отворят багажника, където бил прибран лаптопът и други вещи на премиера, неизвестните престъпници счупили прозорците на автомобила и разбили една врата. След като видели разбитата кола, премиерът и неговият шофьор се обърнали към най-близкото поделение на полицията.

Кражбите на лаптопи на политиците не са рядкост. През февруари 2013 г. крадци са се вмъкнали в дона на ръководителя на ядрената агенция на Израел Шаул Хорев и са задигнали лаптоп, смартфон и папки с документи. Полицията разследва кражбата съвместно с контраразузнаването, тъй като и предишен портативен компютър на Хорев е бил откраднат. Спецслужбите предположиха, че зад акцията стоят чужди служби, но официално потвърждение няма.