Кори Грифин, който стои зад популяризирането в интернет на световната благотворителна кампания срещу Амиотрофична латерална склероза (АСЛ), загина трагично, удавяйки се край Нантакет, щат Масачузетс. 27-годишният Грифит скочил от покрива на къщата Juice Guys на Правия Кей в Нантакет - едно популярно място за местните гмуркачи. След скока се показал на повърхността, но след това бил залят от нова вълна и изчезнал отново под водата.
По-късно безжизненото му тяло било изхвърлено на брега. Кори Грифин е човекът, който предизвика световната мания с благотворителната си идея в помощ на болните от амиотрофична латерална склероза. Идеята му хрумнала, тъй като искал да помогне по някакъв начин на своя болен приятел Пит Фрейтис, който страдал от това коварно заболяване.

Точно преди смъртта си Кори се обадил на баща и му съобщил, че току-що е успял да събере по време на кампанията в щата Масачузетс $100 000. "Беше най-щастливият човек на света" - споделя бащата през "Бостън Глоуб". Само няколко часа по-късно Грифин намира смъртта си.

Досега кампанията "Ледена кофа", в която се включиха десетки хиляди знаменитости и обикновени хора по целия свят е събрала най-малко $23 млн. в борбата с АСЛ. Своето предизвикателство изпълниха Опра Уинфри, Джъстин Бибър, Бритни Спиърс, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Лейди Гага, Чарли Шийн, Джордж Буш, Фу Файтърс.