Наркозависимите Евгени Безбородов и Димитър Димитров поискаха вчера Окръжният съд да ги пусне от ареста, като измени най-тежката мярка за неотклонение в парична гаранция или домашен арест. 28-годишният Евгени е хванат за общо 9 кражби, извършени през юни и юли тази година. Младежът вече е осъждан четири пъти, а срещу него са заведени други две дела, но това не го стреснало и той продължавал да изкарва пари за дрога и препитание с кражби. Заради това може да се направи категорично заключение, че осъжданията не са го откъснали от престъпната дейност, подчерта прокуратурата.
Евгени обикалял жилищни блокове и набелязвал подходящи за удар мази и междуетажни площадки. Плячката прибирал в дома на съучастника си Димитър. Тя била предимно велосипеди, ударите са на обща стойност около 2600 лева.
„Безбородов е направил пълни самопризнания за извършеното, възстановил е откраднатите вещи и иска да се споразумее с прокуратурата за наказанието си. Няма да се укрие или да извърши ново престъпление, затова моли да бъде пуснат от ареста“, заяви неговият адвокат.
Самият Евгени изрази съжаление за престъпленията, за които се признава за виновен и обясни, че е в тежко положение, тъй като е на метадонова програма. Защитата на Димитър пък посочи дископатията, от която младежът заболял малко преди да бъде задържан и затова било редно да бъде пуснат от ареста. Той също е осъждан, а извършените престъпления станали по време на изпитателния му срок.
На двамата беше взета най-тежката мярка задържане под стража на 11 август от Русенския районен съд. Тя бе потвърдена и от окръжните магистрати вчера.