От днешната дата населението на света започва да живее "на кредит". За 8 месеца сме изчерпали всички природни богатства, които Земята може да произведе за една календарна година. Това съобщиха от неправителствената организация „Футпринт нетуърк”, цитирани от АФП.

„През останалата част от годината нашето потребление ще води до нарастващ екологичен дефицит, който ще черпи от запасите на природните ресурси и ще увеличава акумулирания въглероден диоксид в атмосферата”, обясняват от организацията.

"Денят на прехвърляне на лимита" настъпва все по-рано през годината, което означава, че човечеството изчерпва „екологичния си бюджет” все по-бързо. През 80-те години на миналия век например "преломният ден" е бил през ноември. През 1993 година този ден е бил 21 октомври, през 2003 година – 22 септември, а миналата година – 20 август.

Планетата ни има 7,1 милиарда жители, а през 2050 г. населението вероятно ще наброява 9,6 милиарда. Това означава, че лимитът ще бъде много по-рано през календарната година, заключват от организацията.

От Световният фонд за дивата природа посочват, че днес ни е необходима още половин планета като Земята, за да бъдат покрити напълно нуждите на човечеството за една година.