Христина Христова напуска Политическия съвет и Националния съвет на НДСВ, но остава член на партията. Според нея предложението за закриване на НДСВ трябва сериозно да бъде обсъдено.

В писмо до Националния съвет на партията, разпратено до медиите, бившият председател на НДСВ заявява, че с тъга и тревога наблюдава случващото се с партията.

"Последните новини обаче не мога да подмина, без да изразя позицията си. Имам предвид намеренията за коалиции и напускането на едно от най-емблематичните лица на партията министър Соломон Паси. Смятам, че случващото се е в резултат на пълното обезличаване и заобикаляне на основните принципи на устава на партията за колективни решения и отговорности", посочва Христова.

"Аз съм член на ПС на НС и не намирам никаква полезност в тези си позиции. Преди евроизборите местните организации на НДСВ направиха номинации на ключови хора от НДСВ за участие в евролистата. Това въобще не беше взето предвид от ръководството. Същото това ръководство не сметна за необходимо дори да свика Националния съвет, за да се отчете за евроизборите. Да не говорим, че по устав всяка конкретна коалиция трябва да се одобрява от Националния съвет.

Тези факти не са само формални, те дълбоко противоречат на демократичните и либерални принципи и ценности на НДСВ, които винаги съм приемала като основни за партията и за поведението ми като политик.

Случаите не са изолирани, а по-скоро тенденция и управленски стил, които аз дълбоко не приемам и не одобрявам. Затова се оттеглям от заеманите досега от мен позиции в Политическия съвет и в Националния съвет. Не бих искала да участвам в компрометирането на НДСВ като либерална партия с демократични ценности", казва Христина Христова.

Колкото до предложението на Соломон Паси, който напусна партията преди дни, за закриване на НДСВ поради изчерпване на каузите му, Христова смята, че е редно това предложение, поддържано и от други видни членове на НДСВ, да бъде открито и сериозно обсъдено на подходящ партиен форум.

"Засега оставам член на НДСВ, но очаквам радикална промяна в управлението и политическото поведение на партията. Оттеглям се от ръководните органи на НДСВ", завършва писмото на бившия председател на партията.