Срещу хората на Ангел Попов-Главестия и брат му Веселин Попов-Лунгара имало оперативна информация, че действали по избори в Оряхово, Мизия, Козлодуй и др., като предлагали пари срещу глас за определена партия. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров след Национално съвещание на ръководството на МВР.
Случаят бе използван от вътрешния министър Йордан Бакалов, за да представи заместниците си - Андрей Янкулов ще отговаря за дознанието в МВР, Филип Гунев ще поеме международното сътрудничество, а Кирил Хаджихристев ще поеме управлението на бюджета. Вътрешният министър подчерта, че на проведеното днес Национално съвещание на ръководството на МВР са били представени доклади по няколко проблема. Първият е охраната на отпечатването и транспортирането на бюлетините за предстоящите избори.

"МВР трябва да предотврати желанието за продаване и купуване на гласове", подчерта Бакалов. По заповед на главния секретар са направени справки за лицата, регистрирани за купуване на гласове. "Всяко РПУ трябва да отговори дали въпросните лица все още се занимават с това или не. Тези лица ще бъдат профилактирани", обеща Бакалов.

Той добави, че е възложил на зам.-министър Гунев да направи обществен съвет с известни хора, хора, които са се занимавали с избори. Един от тях е Димитър Димитров, който все още не е дал съгласието си. Освен това стана ясно, че 11 500 ще са служителите на МВР, които ще охраняват изборите.

Втората тема на съвещанието беше за наводненията и мерките, които пожарната е предприела в тази връзка. Като трета точка ръководството е обсъдило вариантите за засилване на контрола по границите, както и действията, които трябва да се предприемат. "Днес няма регистриран случай на задържан за нерегламентирано преминаване през границата ни", похвали се Бакалов.