Прокуратурата е прекратила разследването за смъртта на Тодор Димов - Чакъра в края на юни, съобщи адвокат Марин Марковски в студиото на Би Ти Ви. Информацията е потвърдена от Софийската военно-окръжна прокуратура пред "Правен свят", съобщава електронното издание.

Вчера стана известно, че от държавното обвинение вече не разследват и случая с изтеклите разговори, станали известни с "Ало, Ваньо".
И двете разследвания бяха свързани с действия на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той така и не бе обвинен по тях, припомня изданието.
На 13 юни м.г. Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

До този развой се стигна, след като в края на 2012 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра.

Той загина при полицейска акция през 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.
При операцията по задържането му, Димов е бил обстрелван с гранатомети, защото отказвал да се предаде и оказал съпротива, а след смъртта му прокуратурата заключи, че се е самовзривил.

След като делото бе възобновено, главният прокурор нареди то да се води от Софийската военно-окръжна прокуратура, а не в Пловдив. Борисов бе викан на разпит по възобновеното производство, а миналата година излезе информация и от заключение на експертиза след ексхумация на тялото на Чакъра.
Според заключението той не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите.

Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети.