Използването на градския транспорт в страните от ЕС се е увеличило с осем процента между 2000 и 2012 г. - година, в която са били направени 49,5 милиарда пътувания с автобус, трамвай и метро, сочи проучване на Международната асоциация по обществен транспорт (UITP), цитирана от Франс прес.

Ако добавим влаковете в предградията, направените курсове през 2012 г. стават 56,8 милиарда в 28-те страни на ЕС, тоест 182 милиона пътувания на работен ден, посочва асоциацията в публикуваното днес проучване.

"Динамиката на растежа, който започна в началото на десетилетието - и бе повлияна от кризата през 2009 г. - показва новопоявилите се промени в начините на придвижване", коментира асоциацията.

Всъщност "между 2000 и 2009 г. постоянното увеличаване на броя на пътуванията е било успоредно с еквивалентното увеличаване на броя на жителите в градовете в ЕС". През този период единствено през 2009 г. - пикът на икономическата криза - има намаляване на броя на пътуванията с 1,7 процента.

Най-голямо е увеличението в Белгия (114 процента). От друга страна, в Словения, Естония, Унгария и Полша се отчита спад в броя на пътуванията с градски транспорт с 10 и повече процента.