Министърът на образованието в служебния кабинет Румяна Коларова обеща министерството да провери ситуацията относно започналата вече кампанията за прием на студенти в Европейския политехнически университет в Перник.
”Пределно ясно е, че нарушения на закона не са били допускани от министерството на образованието и науката, и няма да бъдат допускани", каза пред журналисти Коларова, в отговор на въпрос какви мерки ще предприеме МОН във връзка с незаконната кампания на Европейския политехнически университет. От висшето училище обявиха в петък, че са в "разгара на кампанията и набират студенти", съобщава още bnews.bg.

През май тази година Министерският съвет одобри броя на първокурсниците, които ще бъдат приети за учебната 2014/2015 година в университетите, а за Европейския политехнически университет в Перник беше обявен нулев прием заради отрицателна акредитация. "Ясно е, че принципите и нормите на закона трябва да се спазват 100 процента и със сигурност ситуацията, свързана с Европейския политехнически университет, ще бъде предмет на анализ", заяви Коларова.

Попитана какво конкретно ще предприеме МОН, тъй като кампанията на университета в Перник тече, а той няма отпуснат прием от Министерския съвет, Румяна Коларова отговори, че "след като нямат отпуснат прием, те нямат основание да имат прием". "Всичко това е публично и МОН със сигурност ще публикува на своя сайт позиция по този въпрос. Ще използваме всички канали за комуникация, с които разполагаме, за да информираме хората, за да не да бъдат подвеждани, ако става дума за нещо, което е в нарушение на закона", заяви Коларова.