България се е превърнала в собственост на една олигархия, чиито политически кукли вече са известни на всички, ние искаме да променим системата. Това заяви проф. Боян Дуранкев по време на представянето на Хартата за свободна, справедлива и солидарна България, предаде БГНЕС.

Хартата предлага смяна на системата и антиолигархична и антикорупционна политика - пълна прозрачност на управлението. Става дума за пълна откритост на следващите правителства, обясни проф. Дуранкев. Борбата против олигархията включва и данъци за едрия капитал и прогресивна скала за данъка върху доходите на физическите лица, нужна е и пълна обвързаност на всички политики, подчерта той.

Проф. Дуранкев сам определи Хартата като "дръзката надежда за смяна на системата". Ние знам как да го направим и можем да го направим, ветровете на промяната са задухали и народът го иска, каза още той.

Проф. Дуранкев уточни, че по Хартата се работи в последните няколко години и продължава да се увеличава броят на хората, които са я подписали. "Причината за създаването на тази харта е, че по-голяма част от нас живеем втори живот във втора система и не бихме желали нашите деца да наследят тази система - можем да кажем, че 25 години стигат. Системата трябва да се смени, защото тя ни доведе до демографска катастрофа, която се чувства като геноцид от голяма част от българския народ, до унищожаване на природната среда, до опростачаване на политиката, до катастрофа на науката, образованието и здравеопазването и огромно социално неравенство. Ние не бихме желали да се продължава така. Подготвихме Хартата, защото България не следва световните тенденции в развитието. Нямаме курс за догонващ икономически растеж, образованието и здравеопазването са в тежко състояние. Ако имаме темп на растеж от 2% годишно през 2091 година България ще достигне БВП на човек от населението равен на средния за ЕС през 2011 година. Ножицата ще продължи да се разтваря", коментира още проф. Дуранкев.

Очевидно е, че задкулисието продължава да работи и в протестите, коментира още проф. Дуранкев. Всички протести в България, и февруарските протести и тези против правителството "Орешарски" не бяха за промяна на системата и българската улица не може да се издигне до "Окупирай Уолстрийт" и до протестите в другите европейски страни. В България улицата не излъчи лидер, отбеляза той.

България разполага с модерна индустрия за производство и разпространение на опашати лъжи. Лъжа е, че финансовата система е във фалит. Лъжа е, че животът на българина ще се промени или чрез конституционни промени или чрез президентска република. Не е това пътят. Не трябва да фризираме системата, а да я променим, коментира още проф. Дуранкев.