Момиченце на 2 годинки било системно тровено от совите родители повече от 10 месеца. Семейството е от ромски произход и живее в Долна баня. Родителите съзнателно тъпчели детето с лекарства, за да го изкарат болно и да взимат социални помощи.
От ноември м.г. Нели е приемана 15 пъти в различни болници в София, съобщава „Преса“. Винаги детето е постъпвало с едни и същи симптоми и в предкоматозно състояние – внезапно главоболи, нисък пулс, разширени зеници, отпусната и неадекватна. Токсиколозите в „Пирогов“ установили, че момиченцето е погълнало деанксит (сънотворно, отпускано само по рецепта).

След скъпи изследвания докторите в педиатрията изключили метаболитно, генетично или неврологично заболяване. Със специален тест открили в урината на детето остатъци от лекарството за високо кръвно налягане клонидин. Лекарите сигнализирали отдела за Закрила на детето в Ихтиман, като посочват в епикризата, че става дума за умишлено тровене на детето с цел материални облаги.

По закон родители на дете с над 50% инвалидност получават 240 лева месечна помощ. Освен това детската добавка е 100 лева, полагат се и интеграционни добавки, всяка между 9,75 и 13 лева, както и 195 лева за балнеолечение.

Лекарите казват, че това не е първият случай, при който родители съзнателно осакатяват детето си, за са взимат социални помощи. „Имали сме случаи, когато на бебета са връзвани средните пръстчета на крачетата с тънка корда. След месец мястото се инфектира , гноясва и се налага ампутация“, обяснява д-р Атанас Мангъров, шеф на детското отделение в Инфекциозна болница. При Нели целта на родителите е била да я изкарат епилептичка.